orban i putin
Foto: EPA/EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV /SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Orban je održao bilateralni sastanak sa Putinom na marginama Foruma "Pojas i put" u Pekingu. Rojters napominje da je Orban jedini lider EU koji je prisustvovao forumu i jedini evropski lider koji održava bliske veze sa Putinom od februara 2022. godine.

Ranije ove nedelje, američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman napisao je na društvenim mrežama:

„Lider Mađarske bira da podrži čoveka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, a on je među našim saveznicima."

Mađarska je takođe članica NATO-a, ali se istovremeno protivi mnogim inicijativama EU za podršku Ukrajini i kupuje naftu i gas od Rusije. A tokom sastanka sa Putinom, Orban mu je rekao da Mađarska nikada nije želela da se sukobi sa Rusijom i da pokušava da sačuva bilateralne kontakte.

Nakon sastanka, ambasadori NATO-a i Švedske sa sedištem u Budimpešti sastali su se da razgovaraju o zabrinutostima u vezi sa približavanjem Mađarske Moskvi.

Međutim, Orbanov glavni politički pomoćnik Balaž Orban odgovorio je na kritike SAD kontranapadom, rekavši da je Mađarska sita licemerja američkog ambasadora, prenosi Rojters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading