Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Govoreći nakon brutalnih napada Hamasovih militanata na Izrael u kojima je više od 1.300 mrtvih i hiljade povređenih, bivši direktor CIA-e je upozorio da bi nastavljena kampanja kopnene invazije IDF-a vrlo brzo mogla da postane „Mogadiš na steroidima“, piše Politiko.

Komentarišući incident iz 1993. godine u kojem su dva američka helikoptera Blek Houk oborena u glavnom gradu Somalije, što je izazvalo krvave gradske borbe (ubivši 18 američkih vojnika) dok su američke snage pokušavale da spasu preživele, Petreus je rekao da će se ID suočiti sa sličnom situacijom na neprijateljskoj teritoriji ako se angažuje na kopnu, prenosi Politika.

„Ako Hamas bude kreativan u odbrani kao što je bio u tom stravičnom, varvarskom, neizrecivom napadu, onda ćete videti bombaše samoubice, videćete improvizovane eksplozivne naprave, biće zasede, biće mina... Urbana sredina je najveći izazov", rekao je on.

Kao odgovor na napade Hamasa ovog meseca, ID je pokrenuo operacije spasavanja talaca odvedenih u Gazu iz Izraela, dok je takođe pokrenuo kampanju bombardovanja u gusto naseljenoj enklavi koja je izazvala brojne civilne žrtve.

Petreus je rekao da bi njegovo lično iskustvo vođenja vojske angažovane u brutalnim kampanjama protiv pobunjenika trebalo da posluži kao upozorenje ID-u ako krene sa kopnenom invazijom.

„Teško mi je da zamislim teže okruženje od ovog konkretnog, a komandovao sam snagama u brojnim velikim urbanim operacijama“, rekao je Petreus. „Ne možete pobediti u protivpobunjeničkim operacijama za godinu ili dve. Obično im je potrebna decenija ili više, kao što smo videli u Iraku, kao što smo videli u Avganistanu.”

Bitka u Mogadišu

Bitka u Mogadišu vodila se između američkih i somalijskih gerilskih snaga lojalnim ratnom vođi Mohamedu Farahu Aididu između 3. i 4. oktobra 1993. u glavnom gradu Somalije, Mogadišu.

Akcija, poznata i pod kodnim nazivom Operacija Kod Irena, završila je kao fijasko za američke specijalne snage, koje su izgubile 18 vojnika i 2 helikoptera, ne uhvativši Aidida i njegove saradnike. Na strani gerilaca bilo je oko 1.000 poginulih.

U operaciji „Kod Irena“ poginulo je 18 američkih vojnika, a 73 su ranjena, dok je među Somalijcima izgubilo život oko 350 ljudi. Punu odgovornost za neuspeh akcije prihvatio je američki general Gerison.

Razlozi američkog debakla bili su nedovoljna vazdušna potpora jedinicama na zemlji koja je bila ograničena samo na helikoptere, nisu napravljene ozbiljne procedure izvlačenja ako akcija krene rđavo, nije bilo planova koordinacije sa ostalim UN snagama u gradu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading