TURSKA NE DA RATNIM BRODOVIMA DA PROĐU Ankara je pod pritiskom?
Foto: Shutterstock

Turska će nastaviti da pažljivo i odgovorno sprovodi Кonvenciju iz Montrea, koja dozvoljava isključenje ratnih brodova iz moreuza zemlje, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva nacionalne odbrane.

Od početka sukoba u Ukrajini, Turska je iskoristila ovlašćenja date Konvencijom iz Montrea i zabranila prolaz ratnim brodovima kroz svoje moreuze. Istovremeno, kako je ranije za RIA Novosti rekao diplomatski izvor u turskoj prestonici, Ankara je pod pritiskom zbog ove odluke.

„Važno je održati stabilnost i ravnotežu u Crnom moru u okviru principa „regionalne odgovornosti“ i u tom pravcu ćemo nastaviti da pažljivo i odgovorno sprovodimo Кonvenciju iz Montrea“, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane u četvrtak.

Tursko ministarstvo odbrane je više puta izjavljivalo da smatra da je primena Кonvencije iz Montrea od strane turske strane ispravna odluka, koja obezbeđuje stabilnost u moreuzu. Bivši komandant snaga NATO- a u Evropi , penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis , ranije je rekao da SAD i zemlje NATO-a mogu da prate brodove sa žitaricama u Crnom moru i, ako budu ugrožene, otvore vatru na rusku mornaricu, prenosi RIA.


Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine. radi očuvanja slobode kretanja trgovačkih brodova kroz moreuz u vremenima mira i rata, ali uspostavlja različite režime plovidbe. Istovremeno, dokument ograničava boravak ratnih brodova necrnomorskih država u Crnom moru na tri nedelje. U vanrednim situacijama, Turska može zabraniti ili ograničiti vojni prolaz kroz Bosfor i Dardanele.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading