NAJVIŠI NIVO "CRVENE UZBUNE" Stanovnici Škotske upozoreni na moguću opasnost po život
Foto: Alo!

Laurencekirk, Montrose i Forfar su među gradovima obuhvaćenim upozorenjem, koje stupa na snagu danas u 18 časova i treba da traje do 12 časova u petak.

Zajednice u ovoj oblasti treba da očekuju velike poplave, zatvaranje puteva, gubitak struje i urušavanje zgrada.

Neka stambena područja mogu biti potpuno odsečena, kaže meteorološka agencija, „možda na nekoliko dana“.

Ovo je prvi put da je upozorenje na crvenu kišu izdato od februara 2020. godine, kada su delovi južnog Velsa bili pogođeni olujom Denis.

Glavni meteorolog Džejson Keli rekao je: „Povećane su šanse za značajne uticaje padavina u delovima istočne Škotske od oluje Babet, što je dovelo do eskalacije do crvenog upozorenja.

Očekuje se da će 100-150 mm kiše pasti prilično široko u periodu upozorenja, a na nekim lokacijama će verovatno biti 200-250 mm, što se očekuje da izazove značajne uticaje sa verovatnim poplavama.

Upozorenje na putovanja


Prvi ministar Škotske Humza Jusaf upozorio je na sve osim neophodnih putovanja u pogođeno područje.

On je objavio na bivšem Tviteru: „Molimo vas da budete svesni vremenskih izazova koje treba da iskusimo širom Škotske, najteže od četvrtka 18:00 – petka 12:00. Vremensko upozorenje širom Angusa i severoistoka je nadograđeno na crveno. Putovanja treba izbegavati osim ako nisu apsolutno neophodna".

Moguća klizišta

Britanski geološki zavod upozorio je da bi klizišta mogla biti moguća u obalnim oblastima obuhvaćenim upozorenjem, upoređujući uslove sa vremenskim prilikama koje su ranije ovog meseca izazvale velike poremećaje na zapadu Škotske.

Portparol je rekao: „Iako će se klizišta razlikovati od prošlonedeljnih neuspeha na zapadu Škotske sa manjim potencijalom velikih tokova krhotina, postoji istorija obalnih klizišta unutar područja upozorenja. Takođe je verovatno da će infrastrukturni nagibi biti pogođeni potencijalnim prekidima na putevima i železnici unutar zone upozorenja.“

Glavna linija istočne obale, koja povezuje Aberdin sa Edinburgom i ostatkom južne Velike Britanije, prolazi duž obale u pogođenom području.

Oluja Babet je rezultirala nizom vremenskih upozorenja koja pokrivaju delove Velike Britanije koji se redovno menjaju dok Met Office sazna više o njegovom mogućem putu.

Žuto upozorenje na kišu stupiće na snagu u 14 časova i pokrivaće u celini Severnu Irsku, a sutra će skoro cela Škotska biti izložena najmanje jednom upozorenju.

U petak u 12 časova stupiće na snagu žuto upozorenje na vetar koji se proteže duž istočne obale između Frejzerburga na severoistoku Škotske do Sautend-on-Sija u Eseksu.

Jugoistok Engleske, uključujući veći deo Londona, biće pod sopstvenim žutim upozorenjem na kišu između 6 i 20 časova u petak.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju auto-puta Ruma-Šabac sa mostom preko Save! #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #foryoupage #viral #srbija #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading