Izrael
Foto: AP/AP Ohad Zwigenber

Ali iako su izraelske odbrambene snage dobro obučene, dobro opremljene i znatno nadmašuju svoje neprijatelje iz Hamasa, pakleno bojno polje koje ih čeka u Gazi moglo bi da izazove ogromne žrtve.

Palestinski islamistički borci deluju u složenoj mreži ojačanih tunela, od kojih su neki zakopani do 40 stopa ispod zemlje i svi bi mogli da kriju zasede. Vojnici rizikuju i da budu zarobljeni - ili još gore - nalete na eksploziv ili da ostanu zatrpani u tunelima.

To znači da Izrael može da bombarduje Gazu koliko god želi i da lansira municiju za razbijanje bunkera da bi očistio neke tunele - ali IDF bi i dalje morao da rasporedi stotine hiljada vojnika da prođe kroz "Metro Gaze" i neutrališe sve do poslednjeg borca Hamasa ako želi da potpuno zbriše ovu organizaciju.

Hamas je 2011. rekao da je izgradio više od 300 milja tunelskih sistema i iako su analitičari sumnjali da je ta cifra naduvana, grupa je sigurno dramatično proširila mrežu od tada.

Sada su vojni stručnjaci i analitičari podelili svoju zabrinutost zbog ogromnih gubitaka koje bi izraelske snage mogle da pretrpe ako budu prinuđene da se bore protiv Hamasa u dvorištu islamista.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading