BOJKOT POPISA JE POLITIKANSTVO: Ministar otkrio kolike su novčane kazne za neodgovorne
Foto: Alo/ilustracija

Baš kad smo pomislili da su se strasti u Croj Gori smirile i da su i partije prihvatile stvarnost, a da građane interesuje bolji život, priča o popisu otvorila je teren za nova politička prepucavanja. I dok je izvesno da će popis početi 1.novembra, opozicione partije traže odgađanje.

“DPS je stava da osnovni uslovi za popis nisu ispunjeni. DPS ukoliko ne budu ispunjeni uslovi za praćenje verodostojnosti će predložiti bojkot popisa”, kazao je Danijel Živković iz DPS-a.

Bojkot predlaže i SD,uz zahtev da opozicija bude uključena u proces. I predstavnici albanskog naroda bi da se popis odgodi na mesec kako bi materijal bio odštampan i na albanskom jeziku.

U tome ih podržavaju Bošnjaci.

“Smatramo da je bolje da se stvore bolji tehnički uslovi i da bude inkluzivan i da svi koji su zainteresovani. Podržavamo zahtev Albanaca da treba odgoditi popis na mesec, smatramo da je bilo važno i da bi se isntitucije bolje pripremile”, kazao je Suljo Mustafić.

I pored svih zahteva, iz Vlade poručuju da će se popis održati po planu.

“U ovom trenutku su sve radnje koje su potrebne završene, u toku je kraj edukacije popisivača, uložena su ogromna sredstva, i nema nikakvig razloga osim političkog da se razmišlja o odgađanju popisa. To je par ekselans statističko pitanje, od toga ne treba praviti politiku”, kazao je Damjanović.

Bojkot, poručuje Damjanović, nije opcija.

“Bojkot popisa je klasično politikanstvo. I ono će najviše koštati onoga ko poziva na bojkot plus Eurostat je odgovorio da nije zainteresovan da isprati popis. Poslao je poruku da veruje u crnogorske institucije, da veruje u Monstat, u Ministarstvo finansija i u Vladu”, kazao je Damjanović, prenosi "RTCG".

Popisivači će na teren već 1. novembra. Iz DPS su poručili da im ne treba otvarati vrata.

Ipak, zakon je jasan i kaže da svi koji odluče da zatvore vrata i ne daju podatke ili daju lažne mogu biti kažnjeni novčano od 100 do 500 eura.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading