rat u izraelu
Foto: Printscreen/Foto: Društvene mreže/printscreen

U jednom od najtežih dana za Gazu, reporter BBC-ja Adnan Elburš i njegov kamerman bili su svedoci srceparajućih scena u bolnici Al Šifa. Njihovi šokantni snimci iz ove bolnice, koja se suočava s pretrpanošću pacijenata usled izraelskih napada, dirnuli su svet.

U emocionalnom uključenju, reporter i njegov snimatelj nisu mogli sakriti svoju bol i očaj dok su prenosili šta su videli. Elburš je otkrio da su među povređenima i žrtvama bili i njihovi rođaci, prijatelji i komšije.

- Među mrtvima i povređenima, moj snimatelj Mahmud je video svog prijatelja Malika. Malik je uspeo da preživi, ali njegova porodica nije - rekao je Elburš sa slomljenim glasom. - Ovo je moja lokalna bolnica. Unutra su moji prijatelji, moje komšije. Ovo je moja zajednica. Danas je bio jedan od najtežih dana u mojoj novinarskoj karijeri. Video sam stvari koje nikada neću moći da zaboravim.

Elburš je dalje opisao katastrofalnu situaciju u bolnici, gde je nedostajalo prostora zbog pretrpanosti pacijentima.

- Mrtvima je uskraćeno dostojanstvo, a povređenima ostaje samo nepodnošljiva bol - istakao je.

Na njihovim snimcima se jasno vidi devojčica oblivena krvlju, koja jeca i traži pomoć.

- Dom ove devojčice je uništen. Njena porodica je ubijena, a ona hitno treba pomoć. Moja ćerka je istih godina. Želim samo da je zagrlim - rekao je reporter, dok su mu oči bile ispunjene tugom.

Šokantni video materijal takođe prikazuje žene koje plaču pored tela članova svojih porodica, dok se hodnici bolnice prepuni leševima i mrtvačnica je prepuna do krajnjih granica. Elburš nije mogao da sakrije svoj očaj i bespomoćnost, kada je prisustvovao tim neviđenim scenama u svom gradu.

Podaci palestinskog ministarstva zdravlja otkrivaju stravične brojke - do sada je više od 1.500 ljudi ubijeno, a preko 6.000 je ranjeno u Gazanskom konfliktu. Dok svet svakodnevno prati ovu humanitarnu krizu, sve više se postavlja pitanje o potrebi za trenutnim diplomatskim naporima kako bi se okončao ovaj sukob koji donosi samo patnju i razaranje.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading