Poljska
Foto: Alo/Tanjug

Poljska će izdati račun Ukrajini i postaviti niz uslova za svu pomoć koja se pruža toj zemlji, izjavila je Ana Brilka, kandidat za poljski Sejm (parlament) iz desničarske koalicije Konfederacija, prenose "RIA Novosti".

"Zalažemo se za politički realizam: pomoć – da, privilegije – ne. Embargo na žito nije dovoljan, treba ga proširiti. Dragi prijatelji, zahvalnost nije valuta u međunarodnim odnosima. Ako želimo da nas poštuju, moramo da izdamo račun za našu pomoć. Konfederacija je to već uradila i procenila da se radi o iznosu od 100 milijardi zlota (više od 20 milijardi dolara)", kazala je Brilka tokom debate na Polsatnjuzu.

Političarka je takođe obećala da će njena stranka, ako pobedi na izborima, "postaviti teške i jasne uslove Ukrajini", uključujući i pitanje embarga.

"Ograničenja treba proširiti ne samo na ukrajinsko žito, već i na niz drugih dobara", ocenila je.

Brilka je pojasnila da zahtevi Varšave podrazumevaju povlačenje tužbe Ukrajine protiv Poljske u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), prekid "ukrajinizacije" bilateralne trgovine, ekshumaciju žrtava Volinskog masakra, kao i pristup Poljskoj procesu obnove ukrajinske države nakon završetka sukoba.

Kako je naglasila, ne bi trebalo da se dozvoli da pomoć Ukrajini ugrozi "prehrambenu bezbednost" Poljske.

Ranije je predstavnik poljske vlade Pjotr Miler izjavio da se nada da socijalna pomoć ukrajinskim građanima neće biti produžena do 2024. godine. Prema njegovim rečima, preduzete mere su privremene. 

Nakon početka SVO, poljske vlasti su izbeglicama iz Ukrajine obezbedile niz privilegija, uključujući troškove zapošljavanja i stanovanja, socijalne beneficije, besplatnu medicinsku negu i osiguranje automobila.

Naime, u Poljskoj će se ove nedelje, 15. oktobra, održati parlamentarni izbori. 

BONUS VIDEO

@alo_portal “ZBOR KRAJIŠNIKA" Skup kulturnih udruženja iz čitave Srbije #alo #alodnevnenovine #zborkrajisnika #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading