ČETIRI MEDVEDA PROVALILA U ŠTALU I NAPALA STADO OVACA: Domaćin jedva izvukao živu glavu
Foto: Shutterstock

“Uspeo sam da pobegnem iznad kuće i da telefonom pozovem komšiju Obrada Ćeranića iz obližnjeg sela da mi pritekne u pomoć”, ispričao je Fundup pojašnjavajući da je bio jako iznenađen kada je shvatio da su u pitanju četiri medveda i da su toliko približili kućama, prenosi "Dan".

U razgovoru sa Obradom Ćeranićem se saznalo da se on nakon poziva oko 19.30 sati autom iz sela Kosovi zaputio u Prošće kako bi pritekao u pomoć Fundupu koji nije mogao ni da priđe kući, jer su dva medveda i dalje bila u neposrednoj blizini.

“Uz pomoć osvetljenja iz automobila uspeli smo da oteramo medvede nakon čega smo pronašli deo stada koji je čudom uspeo da se spasi. Da nisam došao medvedi bi usmrtili i preostale ovce, a pitanje je šta bi se desilo i sa Radom”, ispričao je Ćeranić.

Ćeranić naglašava i da u selu Prošće koje se nalazi u kanjonu reke Ćehotine živi sam Rade Fundup, a da u susjednim selima Ivovići, Plakale i Doljni Dubac nema stanovnika pa je stoga teren povoljan za nesmetan boravak medveda koji uglavnom borave u pećinama u kanjonima Ćehotine i rečice Kozica.

“I noć nakon napada išao sam u Prošće da obiđem Rada i proverim kakva je situacija. Medvedi se nisu vraćali na strvine”, ispričao je Ćeranić apelujući ovom prilikom na humanitarne organizacije, opštinske i državne ustanove da pomognu i nadoknade štetu Radu Fundupu.

I predsednik Lovačkog društva Pljevlja Rada Janjušević potvrdio nam je da je u napadu medveda u selu Prošće strado deo stada tamošnjg domaćina, ali Janjušević nije bio na licu mesta i nije mogao izneti više detalja o svemu.

“Postoji mogućnost da je u napadu učestvovala mečka sa tri odrasla mladunčeta, jer medvedi tri godine vodi sa sobom mečad. Znači, ta mladunčad su gotovo odrasli medvedi”, kazao je Janjušević dodajući da će se o detaljima raspitati narednih dana kao potruditi se da obiđe Fundupa.

Štetu nanose i pčelarima i voćarima

Medvedi su pre desetak dana na području Boljanić i Rađevića zaklali više od deset ovaca, a zabeleženi su i napadi na krupnu stoku još na početku proleća.

“Pretpostavlja se da na području pljevaljske opštine trenutno boravi tridesetak medveda. Žalbe zbog štete koje nanose stižu gotovo svakodnevno i praktično nemamo sela u kojem nisu poharali pojedina gazdinstva”, kaže Janjušević dodajući da su znatne štete na ovom prostoru pretrpjeli stočari, pčelari kao i voćarima kojima su neretko uništeni celi zasadi voćaka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading