NAJVEĆA MISTERIJA RATA U IZRAELU Nema odgovora na jedno pitanje o napadu Hamasa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Imamo napade terorističkih grupa s teritorije Libana, ne Hezbolaha, već nekih drugih grupa, džihadističkih grupa, koje s te strane udaraju na Izrael, čak su lansirali rakete do Tel Aviva“, kaže Mitrovićeva za RTS. 

Kako je rekla, opet se borbe vode i mimo okupiranih teritorija Zapadne obale i mimo Gaze, na onom delu koje je do sada smatran neprikosnovenim i mirnim, na centralnoj teritoriji Izraela.

"Intenzitet se logično smanjuje, međutim, izuzetno nemilosrdni napadi po civilnim naseljima. Većina njih, 60 do 80 odsto, inače su u statusu izbeglica i zato se taj deo, čitava Gaza, smatra izbegličkim kampom na otvorenom, a sada im je uskraćena i voda, i hrana, medicinska pomoć“, napomenula je profesorka.

Palestinski predsednik Abas poziva Ujedinjene nacije da intervenišu i da spreče, kako kaže, humanitarnu katastrofu.

"Humanitarna katastrofa je već počela. Ono se već dešava s prvim napadima snaga Izraela. Još trupe nisu ušle i pitanje je hoće li i ući u Gazu, ali se zato gađa sve – od džamija, bolnica, stambenih zgrada. Ne biraju se ciljevi. Mnogima su uništene kuće, ogroman je broj i poginulih“, kaže Mitrovićeva.

Istakla je da se još ne zna ni koliko građana Izraela je poginulo, a tek je teško prebrojati žrtve u Pojasu Gaze, gde je masovno bombardovanje.

"Dozvolite mi samo da potpuno promenim temu i da kažem koliko naš svet na bizaran način bira mesta gde će iskazati svoje saosećanje, solidarnost. Pre dva dana se desio zemljotres u Avganistanu, koji su Sjedinjene Američke Države samo tako napustile, a tamo nije stvorena nikakva institucija, mehanizam za normalno odvijanje života. Talibani su preuzeli vlast. Poginulo je preko dve hiljade ljudi. Oni nemaju nikakve resurse, kapacitete da se s tim nose, ali sve je to zaboravljeno. Isto kao i potpuno etničko čišćenje i strašni zločini u Nagornom-Karabahu. To je bila neka usputna vest. Naravno, to ne znači da je patnja Palestinaca i Izraelaca manja“, rekla je Mitrovićeva.

Prema njenim rečima, ako pogledamo šta se dešava u čitavoj Africi na Srednjem istoku, možemo videti da Zapad gubi svoje pozicije. Očekuje da će se desiti neka pregrupisavanja i neki novi raspored snaga.

"Nemoguće je znati zašto Amerikanci, preko čijeg nadzora jedna ptica ne može da preleti tim delom sveta, nisu javili. Mediji pišu da su egipatski obaveštajci upozoravali Izrael na velike napade“, kaže Mitrovićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading