Siniša Ljepojević
Foto: Printscreen

"Ja ne verujem da su izraelske obaveštajne službe zakazale u ovom slučaju. To je propaganda i traženje krivca. To je inače mali prostor, Izrael ima vrlo jaku obaveštajnu službu među samim Palestincima i u samom Hamasu. Prema tome ne verujem da obaveštajne službe Izraela nisu znale za sve ovo, utoliko pre što se Hamas naoružava već godinama", rekao je Ljepojević.

On je napomenuo da službe bezbednosti i obaveštajne službe ne donose odluke, već da odluke donosi Vlada, koja često donosi odluke suprotno obaveštajnim podacima.

"Uvek su ratni ciljevi politički, i u ovom slučaju su takođe politički. Palestinci imaju politički cilj da se vrate u pregovarački proces na širem nivou, pošto dosadašnje inciijative poput pregovora Amerike sa Saudijskom Arabijom oko normalizacije odnosa sa Izraelom, ne spominju uopšte Palestinu. Palestinci su ispali iz igre nove političke konfiguracije Bliskog istoka. Na ovaj način oni ostaju u igri", ocenio je Siniša Ljepojević.

 

Smatra da je Izrael najveći gubitnik američke politike na Bliskom istoku u poslednjih 20 godina, što je dovelo do unutrašnje krize i podele društva u Izraelu. Ljepojević je ocenio da će rat trajati kraće nego što je predviđeno, zato što će politički ciljevi biti postignuti mnogo ranije, ali naglašava da ni jedan politički cilj nije vredan tolikih žrtava.

Kako je naveo, mnogi akteri savremene krize u svetu koriste Ukrajinu i ukrajinsku krizu za neke svoje interese na nekim drugim prostorima, i svi sukobi izvan Ukrajine su rezultat podela u svetu, koje simbolizuje kriza i rat u Ukrajini.

"S jedne strane se može tumačiti da je to pokušaj Amerike da pažnju sopstvene javnosti prenese sa Ukrajine na neka druga područja, jer je Zapad suočen sa kolapsom svoje politike. Suštinski razlog je potpuni poremećaj i rekonfiguracija moći na svetskoj političkoj sceni. U ovom slučaju je za Zapad najvažnija rekonfiguracija Bliskog istoka", zaključio je on.

Prema njegovim rečima, Bliski istok već izvesno vreme potpuno menja svoju političku rekonfiguraciju i geoekonomsku orijentaciju, a Amerika gubi svoju dosadašnju moć na Bliskom istoku. Istovremeno, navodi Ljepojević, Izrael gubi svoj uticaj na Bliskom istoku, u toj rekonfiguraciji međunarodnih odnosa na Bliskom istoku, zajedno sa gubitkom moći Zapada na tom prostoru.

"Rat je obično jedan od sredstava da se proces gubitka moći uspori, tako da je ovaj rat u Izraelu višeslojan, u pogledu uzroka. Ima mnogo razloga koji su inspirisali Hamas da napadne Izrael", rekao je Ljepojević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading