Benjamin Netanjahu
Foto: EPA/EPA-EFE/ABIR SULTAN

Napad je zatekao Izrael u trenutku velike diplomatske i ekonomske slabosti, nastavlja američko izdanje. Izraelski šekel je nedavno pao za 9% u odnosu na američki dolar. Ulaganja u izraelski tehnološki sektor su takođe opala.   Istovremeno, zemlja trenutno učestvuje u trilateralnim pregovorima sa Sjedinjenim Državama i Saudijskom Arabijom o zaključivanju sporazuma o pružanju bezbednosnih garancija Rijadu.

Kao deo sporazuma, Izrael takođe mora da napravi teritorijalne ustupke na Zapadnoj obali i otvori put za formiranje nezavisne palestinske države. 

Moguća umešanost Irana u napad Hamasa mogla bi da dovede do sloma pregovora. Izraelci takođe trenutno pregovaraju sa Turskom i drugim zemljama o izvozu gasa u Evropu, kao i o otvaranju trgovinskih koridora ka Aziji.

U samom Izraelu vlada politički haos, koji zemlju čini još ranjivijom. Analitičari su dugo upozoravali da bi protivnici to mogli da iskoriste.

Zbog nedavnog napada Hamasa, izraelsko-palestinski sukob mogao bi da eskalira u rat punog razmera na nekoliko frontova, upozorava Blumberg.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading