FRANCUSKA NA KOLENIMA Mnogim kompanijama preti bankrot
Foto: EPA/EPA

U drugom kvartalu ove godine, broj stečajeva je već skočio za skoro 35 odsto i nakon zatišja pandemije vratio se na nivoe pre virusa korona.

Teška situacija u poslovanju nastala je usled nametanja makroekonomskih faktora, odlaganja neophodnih reformi, društvenih problema i smanjenja kupovne moći, objašnjavaju autori članka. Ekonomski pad uvek dovodi do niza bankrota, ali ovog puta su ga pratili neuspesi vladine politike. Ogromna finansijska podrška preduzećima bez evaluacije njenih rezultata dovela je do neravnoteže na tržištu i dugova kako državnih agencija, tako i kompanija.

Osim toga, vlasti su napravile fatalne greške u energetskoj politici: 2017. godine došlo je do pada u nuklearnom sektoru, koji je prekasno počeo da se koriguje, a cene struje dobijene iz gasa porasle su na evropski nivo. Javni dug je dostigao vrhunac: očekuje se da će ga francuska vlada 2024. povećati na 285 milijardi evra na finansijskim tržištima. Makronova vlada započela je poreske i socijalne reforme u prvom petogodišnjem planu, ali ih nije dovršila. Takvo kašnjenje će Francusku skupo koštati sledeće godine, zaključuju sagovornici Figara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading