Bangkok policija
Foto: EPA/EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Roditelji 14-godišnjeg dečaka, koji je osumnjičen da je ubio dve osobe u luksuznom trgovačkom centru u središtu Bangkoka, na društvenim mrežama objavili su pismo u kojem od porodica žrtava traže da im oproste.

Pismo je, kako se navodi, na tajlandskom jeziku napisao otac dečaka ubice, a u njemu je naveo da oni u potpunosti sarađuju s vlastima u pravnom procesu.

Dečak se suočava s optužbama za ubistvo nakon što je u utorak otvorio vatru u trgovačkom centru Siam Paragon - jednom od najposjećenijih trgovačkih centara u Aziji. Njegovi motivi ostaju nejasni, piše BBC.

U pismu su roditelji poručili da je njihov sin sada na odeljenju za posmatranje i zaštitu maloletnika, te su izrazili svoj "duboki osećaj žaljenja".

- Nudimo naše najdublje izvinjene žrtvama, porodicama preminulih i povređenima u nedavnoj pucnjavi, koja se dogodila kao rezultat postupaka našeg sina u robnoj kući Siam Paragon. To uključuje javnost, turiste, vlasnike firmi, te one koji su bili uključeni u incident, bili u blizini, evakuirani, ili na bilo koji način bili u nevolji. Takođe uključuje medicinsko osoblje, medicinske sestre, policiju, vladine funkcionere, bilo da su tajlandski, kineski, mjanmarski ili laoški i sve strane pogođene ovim incidentom. Takođe jako žalimo zbog štete i uticaja (napada). Duboko smo ožalošćeni i šokirani ovim incidentom i prihvatamo odgovornost što je moguće potpunije - piše u pismu.

Tajlandske su vlasti u sredu optužile tinejdžera za ubistvo s predumišljajem i ilegalno posedovanje oružja. Policija je saopštila da je dečak koristio modifikovani pištolj namenjen ispaljivanju "ćoraka". Njegova porodica nije zatražila jemstvo.

Dve ubijene osobe bile su iz Kine i Mjanmara.

Još pet osoba - jedan državljanin Laosa, jedan Kinez i tri Tajlanđanina - povređeno je. Prema Rojtersu, policija je potvrdila da je dečak doživeo psihički slom uoči pucnjave. Sud je odbio policijski zahtev za pritvaranje osumnjičenog u ustanovi za mentalno zdravlje i umesto toga mu je odredio pritvor za maloletnike, navodi se u sudskom dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Inače, više od 10,3 miliona civila na Tajlandu poseduje vatreno oružje, što je oko 15 komada oružja na svakih 100 ljudi, pokazuju podaci švajcarskog istraživanja za 2017. Tajland je na drugom mestu po broju ubistava od vatrenog oružja u jugoistočnoj Aziji, posle Filipina, prema Institutu za zdravstvene metrike i procenu (IHME), prenosi Blic.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading