"NATO BOMBARDOVANJE 1999. GODINE JE GREŠKA AMERIKE" Nekadašnji pomoćnik Ronalda Regana oštro kritikovao odnos SAD prema Rusiji
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države napravile su šest grešaka koje su dovele do sukoba sa Rusijom, a sada žrtvuju Ukrajince radi svojih ciljeva, piše bivši pomoćnik predsednika SAD Ronalda Regana, ekspert Dag Bendou za list „Amerikan konzervativ“.

„Vašington i njegovi saveznici su u više navrata podsticali besmisleni sukob“, smatra analitičar.

Po njegovom mišljenju, prva greška SAD bilo je širenje NATO do granica Rusije, uprkos obećanjima koja su data ruskim liderima da se to neće dogoditi.

NATO bombardovanje Jugoslavije takođe je povredilo geopolitičke interese Rusije, konstatuje Bendou.

„Druga greška bilo je gaženje geopolitičkih interesa Rusije i tretiranje te zemlje kao beznačajne sile, pogotovo na Balkanu. Nezakoniti napad na Srbiju imao je ogroman negativan uticaj na mnjenje javnosti i elita u Rusiji“, ocenjuje ekspert.

Treća pogrešna procena SAD, po njegovom mišljenju, je ciničan odnos prema Minskim sporazumima koje je Zapad sklopio kako bi dobio na vremenu, a ne radi mira u Ukrajini.

On smatra da je još jedna greška nedovoljna reakcija na zabrinutost ruskog predsednika Vladimira Putina povodom vojne saradnje Ukrajine i NATO.

Na kraju su Amerikanci prekinuli rusko-ukrajinske pregovore u martu 2022. godine i nisu dozvolili da se sukob reši za nekoliko nedelja. Po mišljenju stručnjaka, sukob se dalje potpiruje pumpanjem Ukrajine oružjem koje ne donosi prekretnicu na bojnom polju i samo provocira Moskvu da odgovori.

„Vašington i Evropa ne samo da dele odgovornost za ovaj užasni sukob, nego i koriste krv Ukrajinaca kako bi postigli sopstvene ciljeve“, zaključio je Bendou, prenos Sputnjik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading