NATO POZVAO NA PRIPREMU ZA NUKLEARNI RAT
Shutterstock/Romolo Tavani

NATO je objavio članak penzionisanog američkog odbrambenog zvaničnika, koji poziva blok da se bori i pobedi u ograničenom nuklearnom ratu protiv Rusije. Ukoliko se SAD i Kina sukobe oko Tajvana, autor tvrdi da bi verovatno usledio rat u Evropi u punom obimu.

Članak je napisao Gregori Viver, koji je služio kao glavni savetnik za nuklearnu i protivraketnu odbranu Združenog načelnika štaba.

U njemu, Viver je tvrdio da, suprotno dugotrajnoj nuklearnoj doktrini Moskve, Rusija može koristiti taktičko nuklearno oružje ili da spreči poraz na bojnom polju ili da dovede do brze pobede u konvencionalnom sukobu, kao što je onaj u Ukrajini.

U takvom scenariju, rusko vojno rukovodstvo bi pretpostavilo da Zapad neće odgovoriti na isti način, iz straha da će situacija „nekontrolisano eskalirati do velike razmene domovine između SAD i Rusije“.

Umesto da se plaši nuklearnog rata, Viver tvrdi da bi Zapad trebalo da ga prihvati. NATO treba da opremi svoje borbene avione i podmornice taktičkim nuklearnim oružjem kako bi odvratio taktički ruski napad i „uverio rusko rukovodstvo da je NATO u potpunosti spreman da se suprotstavi ograničenoj nuklearnoj prvoj upotrebi sopstvenim vojno efikasnim nuklearnim odgovorom“.

Ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu atomskog oružja u slučaju prvog nuklearnog udara na njenu teritoriju ili infrastrukturu, ili ako je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem. Ova pozicija se nije promenila od 2010. i ne čini izuzetak za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja (koje je daleko manje moćno od strateškog nuklearnog oružja koje bi NATO i Rusija ispalile jedna na drugu u slučaju sveopšte razmene).

Uprkos ovim jasnim smernicama o nuklearnoj upotrebi, Viver je tvrdio da bi Rusija mogla da pokrene napad na države NATO-a u Evropi ako bi SAD bile zaokupljene borbom protiv Kine oko Tajvana, scenario koji on tretira kao mogući bez daljeg objašnjenja.

Da bi se suprotstavio ovome, on preporučuje da NATO premesti „sposobnosti za dublje preciznije udare” u Evropu, formira „nekoliko modernih oklopnih divizija” u baltičkim državama i istočnoj Evropi i pritisne evropske članice da „obezbede više konvencionalnih sposobnosti”, dok SAD šalje njih taktičko nuklearno oružje.

Viver nije pomenuo posledice koje bi nuklearni rat mogao da izazove evropskim zemljama u kojima bi se takav sukob vodio.

Govoreći na Generalnoj skupštini UN u Njujorku prošlog meseca, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da su zapadni lideri postali toliko opsednuti nanošenjem „strateškog poraza“ Rusiji da su izgubili „osećaj samoodržanja“.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ezra

05.10.2023 12:35

Bravo evropi, sad ce nato da izvede nuklearnu akciju u evropi, neka ginu evropljani, bravo za debil e vode evropskih drzava