NE, NIJE IH IZDALA RUSIJA Oglasio se državni vrh: "To je najpodliji mogući stav!"
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Zaharova je napomenula da „misija EU u Jermeniji ne osigurava nikakvu stabilnost ili deeskalaciju“.

- Glavni zadatak nije bezbednost Jermenije i doprinos normalizaciji odnosa između Bakua i Jerevana, već onabeštajni nadzor u interesu Brisela i provociranje situacije. Poslednji događaji su pokazali da su evropski posmatrači zauzeli najpodliji stav. Prvo su se bavili nagovaranjem Jermenije i obećanjima i tako su jednostavno namamili zvanični Jerevan u još jednu zamku, a onda su postali nemi svedoci daljeg razvoja situacije - ocenila je Zaharova.

Kako je dodala, Brisel je ćutke, sa strane posmatrao kako ruski mirovnjaci pomažu stanovnicima Nagorno Karabaha koji odlaze u Jermeniju, kako dovoze humanitarnu pomoć u region i kako deluju kao posrednici u postizanju primirja, ne pomišljajući da na bilo koji praktičan način pomogne.

Po rečima Zaharove, građanima Jermenije su pričali izmišljotine o tome da ih je navodno izdala Rusija.

- Ne, nije ih izdala Rusija. Rusija je uvek bila tu, uvek je zaustavljala krvoproliće u tom regionu i uvek je pomagala finansijski, ekonomski, humanitarno - poručila je Zaharova.

Takođe je napomenula da je Evropska unija savetovala Jerevanu da odustane od realizacije sporazuma koji su potpisani uz posredovanje Moskve.

- Stoga je Evropska unija ta koja je izdala Jermene - kazala je Zaharova.

Nagorno Karabah, koji se pre 35 godina otcepio od Azerbejdžanske SSR i, nakon oružanog sukoba sa Azerbejdžanom 1992-1994. godine dugi niz godina postojao kao nepriznata republika, objavio je kraj svog postojanja 1. januara 2024. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading