dejstvo ruske bombe
Foto: Alo/Foto: Twitter/printscreen

Komandno mesto se nalazilo duboko u pozadini, bilo je dobro zaštićeno i kamuflirano, a Zelenski ga je posetio u avgustu. Svemirsko izviđanje pomoglo je u identifikaciji kontrolne tačke, a uništena je letećom vazdušnom bombom FAB-1500 od jedne i po tone.

Ovaj štab je koordinirao dejstva jedinica Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Bahmuta, odnosno predvodio je jedinice koje već četiri meseca pokušavaju da preuzmu Bahmut i napadaju bokove ruske grupe, uključujući i rejon Kleščejevke.

Štab se nalazio nekoliko desetina kilometara od prve linije fronta, van domašaja ruske artiljerije.

U njenom uništenju pomogle su avionske bombe velike snage FAB-1500, koje su se nedavno pojavile u službi ruskog vazduhoplovstva. Nakon ispuštanja iz aviona, sposobne su da prelete 50-70 kilometara i precizno pogode metu.

 

 

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se da od komandnog mesta Oružanih snaga Ukrajine nema ništa.

Čišćenje ruševina se nastavlja. Poginulo je oko 50 vojnih lica Ukrajine, mnogi su ranjeni, od kojih su neki evakuisani u Žešov, u Poljskoj, odakle će biti poslati na lečenje u bolnice u zemljama NATO-a.

Komunikacija i kontrola jedinica Oružanih snaga Ukrajine na ovom sektoru fronta je poremećena. Svi obaveštajni podaci, uključujući video zapise sa izviđačkih bespilotnih letelica, stigli su do komandnog mesta i analizirana je operativna situacija.

 

 

Komanda je komunicirala sa ukrajinskim generalštabom, koordinirala je dejstva potčinjenih jedinica i vršila njihovu rotaciju. Odavde su oficiri komande, koji su bili na bezbednoj udaljenosti od linije fronta, mogli da posmatraju "mesne napade" svojih jedinica. Zelenski je posetio ovde u avgustu.

Prema vojnim ekspertima sa kanala Južnog fronta, "ovo je najveći gubitak komandnog osoblja koji je Ukrajina ikada doživela na liniji fronta".

Pravac Soledar-Bahmut je u zoni odgovornosti ruske Južne grupe snaga.

Evo nedavnog izveštaja ruskog Ministarstva odbrane iz ovog pravca: ruska artiljerija i avijacija pogodili su 2 skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u Belogorovki i Aleksandro-Šultinu, privremenom mestu razmeštaja 80. zasebne vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Snage u Časovom Jaru.

Kako je nedavno objavio Militarist kanal, ruske trupe su učinile neefikasnom "kontraofanzivu ukrajinske vojske u sektoru Bahmut-Soledar, koja traje već četiri meseca".

Sada se čini da je bomba FAB-1500 stavila tačku na pokušaje ukrajinskih oružanih snaga da vrate Bahmut. U najmanju ruku, malo je verovatno da će Oružane snage Ukrajine uspeti da povrate kontrolu nad jedinicama na odgovarajućem nivou pre početka odmrzavanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading