F-35
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prvi primerci F-35A pristigli su u vojnu bazu Skrydstrup na jugu poluostrva Jutland u nedelju 1. oktobra, a za njih je pripremljen specijalni doček, prenosi Aero Time.

Kraljevsko dansko ratno vazduhoplovstvo (Flyvevåbnet - RDAF) i Lockheed Martin organizovali su ceremoniju primopredaje letelica.

Danska je od Lockheed Martina naručila 27 F-35A. Prvi avioni za ovu nordijsku zemlju proizvedeni su još u aprilu 2021. godine ali oni nisu mogli odmah biti isporučeni jer trening danskih pilota još uvek nije bio završen.

Pored četiri letelice u Skrydstrupu, još šest aviona RDAF-a se nalazi u bazi Luke u Arizoni gde danske posade prolaze kroz program obuke.

Flyvevåbnet će sa novim Lockheed Martin letelicama zameniti već zastarele F-16, a jedan deo penzionisanih letelica biće doniran Ukrajini.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading