Smenjen predsedavajući američkog Kongresa
Foto: AP/J. Scott Applewhite (STF)

Kako prenosi Rojters, to je prvi put u istoriji da je Kongres izglasao smenu predsedavajućeg, i to sa 216 glasova ''za'' i 210 ''protiv''.

Inicijativu za smenu Makartija pokrenuo je njegov stranački kolega Met Gejc.

Nijedan predsedavajući Predstavničkog doma SAD nikada nije smenjen zbog podnošenja zahteva svojih kolega kongresmena da napusti svoj položaj.

Prema američkom Ustavu, predsedavajući Predstavničkog doma je drugi po redu u sukcesiji za predsednički položaj posle potpredsednika SAD, on ili ona postavlja zakonodavne prioritete donjeg doma Kongresa, kontroliše zadatke odbora i može prekinuti ili uticati na agendu Bele kuće.

Gejc još od januara preti da će svrgnuti Mekartija, kada je predvodio stranačke pobunjenike koji su se suprotstavljali kandidaturi Mekartija, kongresmena iz Kalifornije, za mesto predsedavajućeg, primoravši ga da izdrži 15 napornih rundi glasanja.

Smenjen predsedavajući američkog Kongresa

J. Scott Applewhite (STF)

 

 

Tenzije između dvojice republikanaca su proključale tokom vikenda, nakon što je predsedavajući Mekarti uz podršku demokrata dobio neophodan broj glasova za usvajanje nacrta zakona o privremenom finansiranju vladinih agencija.

Međutim, dogovorom o budžetskom finansiranju koji je postignut kasno u subotu nisu odobrena sredstva u iznosu od šest milijardi dolara za finansiranje zvaničnog Kijeva, jer su kongresmeni Gejc sa Floride i drugi ultrakonzervativci insistirali da su SAD potrošile previše novca na rat Ukrajine sa Rusijom.

 

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading