ŠPIJUNSKI SKANDALI POTRESAJU FRANCUSKU! Ovaj čovek je ODAO vojne tajne i imao ključnu ulogu pre svrgavanja Gadafija
Profimedia

Nisu navedene konkretni razlozi zbog kojih bi bivši špijun mogao biti priveden.

Međutim, u junu je Lulije u Francuskoj objavio knjigu "Čovek iz Tripolija" u kojoj je govorio o svom radu u Libiji od 2009. do 2012. godine, sve do svrgavanja lidera te zemlje Moamera Gadafija.

U intervjuu listu "Žun Afrik" povodom objavljivanja knjige, Luje je rekao da su u Tripoliju, gde je bio angažovan na održavanju "korisnih kontakata", bili svesni njegovog rada za strane obaveštajne službe i da su preko njega ponekad prenosili razne poruke Parizu zaobilazeći ambasadora.

Agencija podseća da je 15. septembra priveden još jedan bivši obaveštajac DGSE.

Kao i Luje, objavio je svoje memoare pod naslovom "Špijun, 44 godine u DGSE-u" pod pseudonimom Rišar Volanž. Posebno je govorio o svom radu u Africi i o tome kako je u Džibutiju ušao u trag francuskom islamisti Piteru Šerifu, koji je bio blisko upoznat sa braćom Kuači, koji su napali redakciju nedeljnika Šarli ebdo u Parizu 2015. godine.

Tamo je 2018. uhapšen i odveden u Francusku.

"DGSE je stavio tačku na naviku skoro svih bivših špijuna da pričaju o svojim prošlim aktivnostima kako bi spojili kraj s krajem", rekao je agenciji Emanuel Ludo, advokat špijuna uhapšenog 15. septembra.

(TASS)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading