JEDAN OD NAJBOGATIJIH LJUDI SVETA POD ISTRAGOM ZA PRANJE NOVCA Evo sa kime je sarađivao vlasnik najveće svetske kompanije
Uprava carina

Francuski list "Le Monde" objavio je u četvrtak, pozivajući se na francusku finansijsku obaveštajnu jedinicu "Tracfin", da je Sarkisov kupio nekretnine u jednom alpskom letovalištu uz pomoć Arnovog kredita.

Tužilaštvo u Parizu potvrdilo je u petak da je preliminarna istraga u toku još od 2022. godine i da je izveštaj "Tracfina" „koji skreće pažnju tužilaštva na operacije koje se tiču ​​g. Bernara Arnoa i g. Sarkisova, koje verovatno karakterišu dela pranja novca, pridružen ovoj proceduri.”

Tužilaštvo je odbilo dalje da komentariše istrage koje su u toku. Preliminarna istraga ne podrazumeva nužno nedela, a "Le Monde" je citirao Arnoovog bliskog saradnika koji je rekao da je pomenuti posao obavljen u skladu s francuskim zakonima.

Bernar Arno, osnivač, izvršni direktor i predsednik najveće svetske kompanije LVMH za luksuznu robu i trenutno najbogatiji čovek na svetu (po Forbesu), izgubio je u februaru spor na Višem sudu protiv francuskih poreskih istražitelja zbog zakonitosti racije u sedištu LVMH-a 2019. Upad se odnosio na istragu o poreskoj prevari povezanoj s aktivnostima u Belgiji.

Nikolaj Sarkisov je visoki predstavnik u ruskoj osiguravajućoj kompaniji RESO-Garantia, svog brata Sergeja.

Zamenik generalnog direktora RESO-Garantia Igor Ivanov rekao je za CNBC u petak da ni kompanija, ni Nikolaj Sarkisov lično nisu bili uključeni u spornu transakciju, te da Sarkisov nikada nije ni sreo Arnoa.

- Transakciju je vodila mala investiciona jedinica koja profesionalno ulaže u evropske nekretnine. Sastojao se od kupovine stanova u staroj zgradi u Korševelu od raznih privatnih vlasnika, s ciljem da se oni kasnije prodaju investitoru nakon što se cijela zgrada otkupi, rekao je Ivanov u mejlu.

- Sve transakcije su obavljale francuske kompanije, preko francuskih notara od strane francuskih advokata sa svih strana. Ovo je bio uobičajen posao sa nekretninama”, dodao je.

On je rekao da ni kompanija ni Sarkisov nisu dobili nikakav zahtev od francuskih vlasti.

LVMH nije odgovorio na zahtev CNBC-a za komentar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading