ZA STUDENTE KIRIJA I DO 700 EVRA Ovako nešto se ne pamti - roditelji u Nemačkoj se hvataju za glavu
Foto: Shutterstock

- Smeštaji za studente su i ove godine poskupeli, i to u proseku za 6.2 posto više nego prošle godine - proizlazi iz Izveštaja o studentskom smeštaju koje su zajednički predstavili Institut za nemačku ekonomiju (IW) i Financijski servis MLP.

Time je nastavljen trend porasta cena stambenog prostora za studente. Studentske sobe su najviše poskupele u Heidelbergu, Oldenburgu i Berlinu. Najviše za sobu u proseku plaćaju studenti u Minhenu i Frankfurtu (700 evra), iza kojih sledi Berlin sa 650 evra prosečne mesečne stanarine (s režijama).

Najpovoljnije žive studenti na istoku Nemačke. U proseku studentska soba košta oko 300 evra. Najdrastičnije su cene poslednjih desetak godina rasle u Berlinu, gde se još 2013. za sobu u proseku plaćalo oko 300 evra.

Razlog drastičnom poskupljenju stambenog prostora su rekordno doseljavanje u Nemačku i smanjenje stanogradnje, kao i sve veći broj stranih studenata. Nemačka je prema poslednjim podacima iza SAD-a i Velike Britanije treće najpopularnije odredište za studije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading