danijel živković
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Prema njegovim rečima, popis se ne treba održavati u vremenu kada su prilike nestabilne ili kada se poklapa sa izbornom godinom. 

"Popis podrazumeva prikupljanje podataka koji moraju biti verodostojni. Svi činioci moraju imati poverenja u to i ne sme biti nikakvih manipulacija od strane onih koji vrše vlast u Crnoj Gori. Jasno je da je Crna Gora u tehničkom mandatu bez stabilnih političkih prilika. Jasan stav DPS-a je da popis treba odložiti veme za stabilan politički ambijent i kada će svi imati poverenja u ovaj važan državni posao. Bez pune kontrole popisa njegovi rezultati ne mogu biti priznati", kazao je Živković. 

Pozivaju relevenatne faktore poput Evropske komisije i Eurostata da isprate ovaj proces. 

"Ako dodamo na to da su institucije potpuno urušene i da Crna Gora ne može sprovesti regularni popis, onda je jasno da ovo pitanje zahteva adekvatan tretman od svih", naveo je Živković. 

Dodaje da nosioci vlasti moraju imati sluha za odlaganje popisa.

"Ako je nekome cilj da čini zloupotrebe, onda je jasno što je namera onih koji su činioci ove vlasti", kaže on. 

Ne postoje, kaže, ni tehnički uslovi za održavanje popisa. 

"Nijesu utvrđene granice između Podgorice, Tuzi i Zete. Čuli smo različite prigovore od albanske i bošnjačke zajednice jer nisu sve aktivnosti pripremljene u zakonskim procedurama. Nisu pripremljena ni metodologija, a ni uputstva za popisivače", naveo je on. 

Pozivaju Vladu u tehničkom mandatu da, kako je rekao, ništa na silu ne rade. 

"Imaćemo adekvatan odgovor u odnosu na to", poručio je Živković. 

Upitao je i kako će se organizovati popis u Budvi čiji je predsednik Opštine Milo Božović u zatvoru.

"Tradicinalan metod je "od vrata do vrata",a to nosi mnoge rizike, počev od bezbjdnosnih. Podaci koji se budu prikupljali prikupljaće se u odnosu na uobičajno mesto boravka. A mnogo Rusa i Ukrajinaca živi u Crnoj Gori. Moramo dobiti verodostojne i tačne podatke. Niko ne izbjegava pitanje popisa, ali ovo nije ambijent u kojem institucije koje mogu sprovesti najozbiljni državni proces", navodi Živković.

Ističe da je saglasan sa ocenom predsednika Milatovića da će budući konstituenti vlasti biti usmereni na evropske principe.

“DPS je sposoban i spreman za odbranu ove politike, spremni smo da radimo za dobrobit crnogorskog društva. Sproveli smo unutarpartijske reforme i pripremili je za buduće izazove. Svi oni kojima je priopritet evropska Crna Gora u nama će uvijek imati podršku”, kazao je Živković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading