BORBA SA SMRTONOSNIM PROBLEMOM Bajden će predstaviti projekat vredan 100 miliona dolara
Foto: EPA/EPA

Istraživanje će voditi Agencija za napredne istraživačke projekte u oblasti zdravlja (ARPA-H), vladina istraživačka agencija koju su Bajden i Kongres pokrenuli prošle godine, a ova inicijativa biće njihova najveća investicija do sada, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Bajden planira da to saopšti tokom sastanka u San Francisku sa predsedničkim savetom za nauku i tehnologiju.

Više od milion ljudi širom sveta svake godine izgubi život zbog infekcija koje su rezultat bakterija otpornih na antibiotike, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

U Sjedinjenim Državama taj broj je preko 35.000 godišnje, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Svetski zdravstveni zvaničnici su više puta upozoravali na porast mikroba otpornih na antimikrobne lekove zbog zloupotrebe i prekomerne upotrebe antibiotika, što podstiče mikroorganizme da evoluiraju u "superbakterije“.

Već dugo postoji akutna potreba za novim antibioticima za borbu protiv ovih otpornih bakterija, ali među proizvođačima lekova nema mnogo incijativa jer antibiotici nisu posebno profitabilni, a preterana upotreba se mora obeshrabriti, čime se prodaja smanjuje, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading