Tunel
Foto: Printscreen/Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Vladislav Dajković ocenjuje da je ova afera samo jedan od mnogih primera problema sa kojima se Crna Gora suočava već duže od tri decenije.

- Gledajući ovu aferu, ne mogu a da ne primetim da je tunel samo odjek svih onih kriminalnih tunela u kojima se Crna Gora nalazi proteklih 30 godina - izjavio je Dajković - Ovaj slučaj više podseća na neke latinoameričke narko-trilere iz serije iz vremena Pabla Eskobara nego na crnogorsku stvarnost u 21. veku.

Jedno od najupečatljivijih pitanja koja se postavljaju u vezi sa ovim slučajem je nedostatak odgovornosti. Naime, predsednik Višeg suda nije podneo ostavku iako su radnici depoa, tokom meseci dok se tunel kopao, slučajno otkrili tajne prostorije.

- To je neviđen izostanak odgovornosti - istakao je Dajković.

Prema rečima Dajkovića, promaja je igrala ključnu ulogu u razotkrivanju tunela. Dve radnice Višeg suda su slučajno otvorile vrata i primetile da u tunelu duva vazduh.

- Promaja je dala veći doprinos u borbi protiv Kavačkog klana nego većina naših crnogorskih sudija - dodao je Dajković.

Osim toga, nedostatak bezbednosti u depou Višeg suda izaziva zabrinutost.

- Ne zaboravite da se tamo čuvaju dokazi iz mnogih strašnih ubistava, recimo dokazi iz ubistva novinara Duška Jovanovića, koji je ubijen pre 20 godina u Podgorici, da se čuva na desetine kilograma kokaina i tako dalje i tako dalje - upozorio je Dajković i dopunio:

- Prosto je neviđeno da je svaka podgorička piljara bolje obezbeđena od depoa ili magacina gde se čuvaju dokazi. To su neviđene stvari.

U vezi sa hapšenjem osoba povezanih sa kopanjem tunela, Dajković je istakao da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se utvrdila potpuna odgovornost.

- Mora se utvrditi odgovornost svih uključenih i razjasniti kako je ovako ambiciozan plan mogao proći neprimećen zaključio je Dajković.

Osim toga, predsednik Višeg suda, Boris Savić, biće podvrgnut poligrafskom ispitivanju kako bi se istražile njegove veze sa slučajem i saznalo kako je tunel mogao biti izgrađen bez njegovog znanja.

Kako je iskopan tunel?

Crnogorski istražitelji otkrili su da su "rudari" koji su kopali tunel dug 30 metara od jednog stana u suterenu u Njegoševoj ulici u Podgorici do zgrade Višeg suda "posao" završili noć uoči što će službenica suda otkriti rupu u depou gde se čuvaju predmeti i dokazne radnje protiv osumnjičenih.

Kako navode crnogorske Vijesti, pripadnici kriminalne grupe koji su od jula kopali tunel kako bi došli do depoa Višeg suda u Podgorici "posao" su završili u noći između 10. i 11. septembra. Pa da podsetimo, osumnjičeni da su "rudarili" do depoa Višeg suda su srpski državljani - Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) iz Loznice, za kojima se intenzivno traga. Takođe, traga se za još pet lica od kojih su dve ženske osobe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading