putin
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ovo je saopštio ambasador za posebne naloge ruskog ministarstva spoljnih poslova Marat Berdijev.

Sjedinjene Američke Države su bilateralnim kanalima prenele Moskvi da neće pozvati brojne lidere, uključujući i ruskog predsednika Vladimira Putina, na samit APEK-a u San Francisku, rekao je ambasador za RIA Novosti.

Prethodno je sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov rekao da je malo verovatno da će Kremlj dobiti Putinov poziv na samit APEK-a; Moskva još nije donela nikakvu odluku o učešću.

„SAD su nas obavestile bilateralnim kanalima da ove godine neće pozvati jedan broj lidera zbog činjenice da se na njih primenjuju ograničenja sankcija“, rekao je Berdijev.

Diplomata je dodao da ruska strana nastavlja da radi sa Vašingtonom kako bi on ispunio svoje obaveze kao domaćin događaja.

- Ja, kao visoki zvaničnik Ruske Federacije, aktivno komuniciram sa njima i još jednom sam uputio zahtev da se uputi poziv ruskom lideru - dodao je on.

Odluka SAD da ne pozovu Putina na samit APEK-a demonstrira „nepoštenje američke strane“ i „upornost konfrontacionog pristupa pitanjima multilateralne ekonomske saradnje, politizaciju čisto ekonomskog foruma“, rekao je Berdijev, nazivajući ova dešavanja "situacijom za žaljenje“.

Berdijev je ranije izjavio da SAD stvaraju ozbiljne prepreke punom učešću Rusije u radu APEK-a u okviru njenog predsedavanja organizacijom, rekao je on.

Ove godine samit će se održati od 11. do 17. novembra u San Francisku, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading