SI ĐINPING STIŽE U JUŽNU KOREJU Priprema službene posete u toku
Foto: EPA/EPA

Ova izjava usledila je nakon što se Si Đinping sastao sa južnokorejskim premijerom Han Duk Suom na marginama Azijskih igara u subotu i rekao da će "ozbiljno razmisliti" o poseti Južnoj Koreji, javila je novinska agencija Jonhap.

Savetnik predsednika Juna za nacionalnu bezbednost Čo Tae Jong rekao je da će do Sijeve posete ''teško doći'' ove godine, ali da je moguće da do nje dođe sledeće godine.

"Očekuje se da ovo bude prekretnica u odnosima Južne Koreje i Kine. To je cilj koji moram dostići'', rekao je Čo.

Nastojanja da se organizuje poseta Sija dolaze pošto SAD već mesecima vrše pritisak na svoje partnere, uključujući Južnu Koreju, Holandiju i Japan da se pridržavaju strogih ograničenja prodaje naprednih čipova Kini. Si je poslednji put posetio Južnu Koreju u julu 2014, postavši prvi kineski lider koji je posetio Seul pre Pjongjanga otkako je Kina uspostavila diplomatske veze sa Južnom Korejom 1992.

Kineski predsednik je u subotu rekao da su Kina i Južna Koreja bliski susedi i nerazdvojni partneri, i da unapređenje bilateralnih veza služi zajedničkim interesima obe zemlje i dobro je za regionalni mir i razvoj. Ministri spoljnih poslova Južne Koreje i Japana sastali su se na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kako bi pomogli u unapređenju trosmernog samita između Japana, Kine i Južne Koreje, a visoki zvaničnici te tri zemlje trebalo bi da se sastanu u Seulu u utorak, navodi Blumberg.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading