sneg
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Susan B Sheldon

Ova zima će biti prva za nekoliko godina koja će osetiti posledice pojave koja ima popriličan uticaj na vremenske prilike tokom najhladnijih meseci u godini.

El Ninjo je jedna od tri faze južne oscilacije El Nino, koja prati promene temperature vode u ekvatorijalnom Tihom okeanu koje mogu imati talasaste efekte na vremenske obrasce širom sveta. Faza El Ninjo nastaje kada su ove temperature okeana toplije od normalnih tokom dužeg perioda.

Ovogodišnji El Ninjo počeo je u junu, očekuje se da će biti jak ove zime i trajati barem do početka sledećeg proleća, prema NOAA-ovom Centru za predviđanje klime.

El Ninjov hladniji pandan, La Ninja, odigrala je ogromnu ulogu u protekle tri zime širom SAD, održavajući jug suvim, dok su delovi Zapada dobili mnogo preko potrebnog snega.

Rana zimska predviđanja iz Centra za predviđanje klime imaju mnoge odlike tipičnih El Ninjo zima, nagoveštavajući promene koje dolaze.

Kako bi mogla izgledati ova zima u SAD?

Ne postoje dve iste El Ninjo zime, ali mnoge imaju zajedničke trendove temperature i padavina.

Jedan od glavnih razloga je položaj "vazdušnog toka", koji se često pomera na jug tokom zime El Ninja. Ova promena obično donosi vlažnije i hladnije vreme na jugu, dok sever postaje suvlji i topliji, prema NOAA.

Pošto je "vazdušni tok" u suštini nešto poput reke vazduha kroz koju protiču oluje, one mogu da se kreću preko juga sa povećanom učestalošću tokom zime El Ninja. Više oluja znači više padavina, obično od južnih ravnica do jugoistoka. Ovo bi moglo biti presudno za države poput Teksasa, Luizijane i Misisipija koje su pogođene sušom.

Kombinacija hladnijeg vremena i češćih padavina takođe može povećati šanse za zimske padavine kao što su ledena kiša, susnežica i sneg da padaju na jugu.

El Ninjo obično dovodi do blaže zime na severu, od severozapada Pacifika do Stenovitih planina, ravnica i srednjeg zapada. Pojedinačne oluje i dalje mogu da se formiraju i donesu napade brutalne hladnoće ili jakog snega u ove regione, ali su obično ređe.

Ovo bi bila loša vest za delove Srednjeg zapada koji se takođe suočavaju sa ekstremnim i izuzetnim nivoima suše, kao i za snežni pokrivač na severozapadu Pacifika – ključni izvor vode za region.

Zimski obrasci El Ninja su manje redovni u Kaliforniji, na jugozapadu i severoistoku.

Učestalost oluja i porast padavina širom Kalifornije i delova jugozapada mogu zavisiti od ukupne jačine El Ninja. Jači El Ninjo može dovesti do više oluja, kiše na niskim nadmorskim visinama i snega na visokim nadmorskim visinama-

Severoistok nema dobro definisan skup očekivanja tokom zime El Nino. Region može biti generalno blaži poput ostalih severnih delova, ali takođe može biti na milost i nemilost snažnim obalnim olujama koje se kreću duž atlantske obale, prenosi CNN.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading