PUTINOV ŠAH-MAT ZABLISTAO U PUNOM SJAJU Predstavljena revolucionarna bespilotna verzija Su-75 (FOTO)
Foto: Printscreen

Tokom foruma Armija-2023, održanog u demonstracionoj bazi aerodroma Kubinka, Rusija je prvi put predstavila maketu svoje najnovije kreacije – lovca Su-75 "Šah-mat" u bespilotnoj varijanti.

Takvo otkriće izazvalo je ogromno iščekivanje i radoznalost među onima koji su željni da prvi put vide dizajn ovog bespilotnog lovca. Bespilotni Su-75 šah-mat, na početnoj inspekciji, čini se da je upadljiva varijanta. Ova pretpostavka je u skladu sa širokim spektrom naoružanja koje je već dizajnirano za ovaj borbeni avion. Takva alternativa najavljuje mogućnost revolucije u vojnoj avijaciji, obuhvatajući prednosti visoke preciznosti i manevrisanja u operacijama bez posade.

 

 

Uključivanje bespilotnih borbenih aviona čini suštinski element strateških planova mnogih nacija i čini se da Rusija drži korak sa ovim savremenim trendom.

Ova adaptacija bi mogla značajno da poboljša vazdušnu patrolu i efikasnost nadzora, čime bi se promovisala razumnija upotreba oružja i resursa.

Mora se uzeti u obzir da bi bespilotne varijante borbenih aviona mogle da odstupaju od njihovih verzija sa posadom. Kao što se može videti na maketi, Su-75 Šah-mat pokazuje izmene na svojim krilima i repu, što se verovatno pripisuje optimizaciji za automatizovani rad.

Implementacija ravne mlaznice, srodne S-70 Okhotnik, takođe je verovana. To bi moglo poboljšati aerodinamičku efikasnost i upravljivost drona.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading