Putin u Sankt Peterburgu
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

"Evropa, koja podržava Ukrajinu, ove nedelje suočila se na neočekivanim preokretom. Poljska, koja je do sada bila najverniji saveznik Kijeva na kontinentu, najavila da će prestati da isporučuje oružje svom susedu", piše autor članka Luk Mekgi.

Kako se navodi, lideri Evropske unije izuzetno su nezadovoljni zbog nesuglasica koje su izbile između Kijeva i Varšave, pošto će poljska "histerija oko oružja" dati povoda i drugim zemljama, koje isporučuju Ukrajini oklopnu tehniku i municiju, da odustanu od takve politike.

"Javne prepirke na Zapadu lako navode na zaključak da je Zapad podeljen, a podeljeni Zapad je, nesumnjivo, dobra stvar za Kremlj", konstatuje novinar i zaključuje da je svađa Poljske i Ukrajine "poklon za ruskog predsednika Vladimira Putina".

Podsećamo, u poslednje vreme odnosi između Poljske i Ukrajine značajano su se zakomplikovali jer je Varšava uvela embargo na isporuke žita iz Ukrajine.

Nakon toga je poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio da odbija da realizuje nove isporuke oružja Kijevu, ali je poljski predsednik Andžej Duda naknadno rekao da je premijer zemlje "pogrešno shvaćen".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading