Vendi Hejz
Foto: Printscreen/Foto: Fejsbuk/Wendy Hayes

Vendi Hejz je dobila "Brucella canis" od psa o kojem se brinula u to vreme, 2022. godine. Tada 61-godišnjakinja morala je da donese srceparajuću odluku da uspava svih pet svojih kućnih ljubimaca.

Neizlečiva bolest dolazi od bakterijske infekcije koja dovodi do neplodnosti kod pasa. Ranije je viđena samo u izolovanim slučajevima kod životinja uvezenih iz područja kao što je istočna Evropa. Međutim, Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva potvrdila je da se širi u Ujedinjenom Kraljevstvu i sada su identifikovana tri slučaja kod ljudi, od kojih se Vendi prva zarazila.

Bolest se još ne smatra endemskom i još uvek je zvanično klasifikovana kao niskorizična, navodi Ekspres.

Vendi Hejz

Foto: Fejsbuk/Wendy Hayes

 

Međuvladina grupa, Human Animal Infections and Risk Surveillance (HAIRS), objavila je izveštaj o riziku koji predstavlja "Brucella canis" i otkrila da je veoma nizak. Uzgajivači pasa, radnici u odgajivačnicama, veterinari i vlasnici zaraženih pasa su u malo većem riziku, iako su i dalje klasifikovani kao "niski", navodi se u izveštaju.

Kao rezultat toga, naučnici razmatraju sprovođenje procesa skrininga na granici Velike Britanije kako bi sprečili da zaražene životinje uđu u Britaniju. Od tri slučaja, HAIRS je detaljno opisao dva. Kod jedne osobe otkrivena je infekcija dok je bila u bolnici zbog simptoma. U drugom slučaju, utvrđeno je da se radi o osobi koja radi kod veterinara i koja je bila rutinski testirana, ali nije pokazivala simptome.

Pas Moša je kod Vendi bila samo tri dana pre nego što je pobacila sve štence, što je trajalo 12 sati. U početku je Veni ostajala kod kuće jer je mislila da je uzrok tome besnilo. Vendi je imala visoku temperaturu, drhtavicu, jake glavobolje, jake bolove u leđima i nizak krvni pritisak. Pošto je imala oslabljen imunitet, bolest joj je teže pala.

Ali najveći očaj za nju je nastupio kada je morala da skloni sve svoje pse.

Vendi, koja je udata, ima sina i dvoje unučadi, dodala je da se najverovatnije zarazila preko porođajne tečnosti svog psa. Ona sada poziva na zabranu uvoza kućnih ljubimaca. Nije bilo poznato da Moša nosi bolest sve dok Vendi nije potražila medicinsku pomoć nakon što se razbolela.

- Otišla sam u bolnicu 23. maja. Otišla sam kod lekara opšte prakse jer sam se osećala prilično loše i poslao me je pravo u bolnicu tog dana. Nisam se osećala dobro pre toga, ali sam to prepisala stresu. Prebačena sam na odeljenje za infektivne bolesti u bolnici u Stouku. Dijagnozu sam dobila tek u petak, jer su imali vrlo malo saznanja. Iako sam se osećala bolesno, nisam prestala da brinem za pse.

Vendi je puštena kući nekoliko dana kasnije, ali su medicinske sestre dolazile da je posete naredne dve i po nedelje da joj daju pet serija antibiotika, piše "Mirror".

Simptomi bolesti:

groznica

glavobolje
gubitak težine
meningitis
septikemija
artritis

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading