F-35
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vojni pilot sigurno se katapultirao iz aviona F-35B Lightning II iznad Severnog Čarlstona u nedelju popodne nakon problema tokom leta, a sada je otkriven i četverominutni snimak koja beleži bizarne okolnosti tog sletanja.

Na snimku se mogu čuti tri neidentifikovane osobe, a okolnosti su poprilično bizarne. Naime, jedna od osoba je stanovnik Severnog Čarlstona koji mirno objašnjava da mu je pilot upravo padobranom skočio u dvorište, zatim je tu pilot koji ne zna što se dogodilo s njegovim borbenim avionom, dok je treća osoba zbunjena žena dispečer koja sve to pokušava da shvati.

"Imamo pilota u kući i pretpostavljam da je sleteo u moje dvorište. Pokušavamo da dogovorimo da hitna pomoć dođe do kuće, molim vas", govori vlasnik kuće u čije je dvorište pilot sletio.

47-godišnji pilot rekao je da se oseća dobro, samo su ga bolela leđa. Vlasnik kuće rekao je da je pilot izgledao dobro kad ga je zatekao u dvorištu.

"Gospođo, srušio se vojni avion. Ja sam pilot. Morate mi poslati lekarsku pomoć. Nisam siguran gde mi je avion, negde se srušio. Ja sam se katapultirao", govori muškarac ženi dispečeru.

Kasnije tokom poziva, još je jednom zamolio za lekarsku pomoć.

"Gospođo, ja sam pilot vojnog vazduhoplovstva i katapultirao sam se. Samo sam se spustio padobranom na zemlju. Možete li, molim vas, poslati hitnu pomoć?" govori pilot.

Pilot se uspešno spustio padobranom oko dva sata popodne nakon čega je odveden u obližnju bolnicu gdje je ustanovljeno da je u stabilnom stanju. Ime pilota nije objavljeno.

Borbeni avion, za koji je Marine Corps rekao da je bio na visini od samo oko 300 metara, nastavio je da leti 100 kilometara dok se nije srušio u ruralnom području. Trebalo je više od jednog dana da se locira olupina. Brojna pitanja ostala su otvorena u vezi ove nesreće, posebno ono zašto avion nije praćen dok je nastavio svoj let iznad Južne Karoline i kako je moglo potrajati više od jednog dana da se pronađe tako veliki borbeni avion koji je leteo iznad naseljenih, iako ruralnih područja.

Američki marinci odgovorili su da se u slučaju katapultiranja briše komunikacija iz bezbednosnih razloga, kako bi se zaštitila lokacija pilota i tajni sistemi aviona, pa to može zakomplikovati pronalazak.

"Nakon izbacivanja pilota, letelica je dizajnirana da izbriše (ili ‘nulira‘) svu sigurnu komunikaciju", objasnili su marinci, prenosi AP.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading