SVETSKA SITUACIJA JE VEOMA SUMORNA PO AMERIKU SAD se nalaze u ozbiljnom problemu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Suprotno američkim očekivanjima, svetska situacija je veoma sumorna po Ameriku, a ubrzo bi mogla da postane još gora, piše Elbridž Kolbi, jedan od najistaknutijih spoljnopolitičkih stratega Republikanske stranke, za list "Spektejtor".

Zašto se onda mnogi naši lideri ponašaju kao da se stvari po SAD odvijaju odlično, pita se Kolbi. Americi je potrebna suštinska promena strategije, ali najpre je neophodno da se shvati da se SAD nalaze u ozbiljnim problemima.

Rat u Ukrajini, koji je očigledno postao prioritet Bajdenove administracije, verovatno će se produžiti. Ukrajinska ofanziva još traje, ali ozbiljne analize pokazuju da je sukob u Ukrajini postao rat iscrpljivanja.

Rusija je u velikoj meri mobilisala svoju ekonomiju i društvo za dugotrajne ratne napore, a ruske oružane snage su se prilagodile novim okolnostima.

Štaviše, uopšte nema znakova da je Moskva ozbiljno zainteresovana za postizanje mirovnog sporazuma. Naprotiv, izgleda da Rusi smatraju da će im produžavanje rata omogućiti značajne prednosti.

SAD nisu spremne za eru obnovljenog rivalstva velikih sila

Rusija je postala veoma zavisna od Kine, a ruska ekonomija je sada integrisana u sferu Pekinga. To je način na koji je Rusija izbegla sankcije Zapada, koje su joj, možda, nanele određenu štetu, ali nisu nimalo promenile strateške kalkulacije Moskve, a kamoli je primorale da se povuče iz Ukrajine. Sada možemo očekivati da se Moskva potpuno uskladi sa Pekingom, kao i da će se Rusija, na neki način, odužiti Pekingu ukoliko izbije rat na Tajvanu.

Kao rezultat toga, Peking ima ogroman uticaj i na Rusiju i Evropu, a to dobro objašnjava zašto su tokom poslednjih godinu dana učestale posete evropskih lidera Kini.

SAD su postale vodeći dobavljač vojne pomoći za Ukrajinu. Bajdenova administracija tvrdi da će snositi lavovski deo snabdevanja Ukrajine "koliko god bude potrebno." To znači da je Vašington upleten u dugotrajni rat, koji iscrpljuje američke zalihe oružja i novca, kao i našu političku odlučnost.

Američke vojne zalihe se neće značajno povećati u budućnosti. Američka vojno-industrijska baza, uprkos mnogim razgovorima o tome, loše je pripremljena za eru obnovljenog rivalstva velikih sila. Ispravljanje ovog nedostatka mora postati nacionalni prioritet, ali za to će biti potrebne godine. Osim toga, većina Amerikanaca ne podržava značajno povećanje vojnih troškova. To je politička realnost, kojoj treba dodati i ogromni američki državni dug.

Ova situacija bi mogla biti podnošljiva kada bi "ostatak sveta" išao istim putem kao i SAD. Ali, to više nije slučaj.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading