F-35
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Gubitak F-35B iznad Južne Karoline sigurno će pokrenuti pitanja o čitavoj floti.

Model F-35B koji koristi Korpus marinaca je jedna od tri verzije u službi. F-35B je naslednik mlaznjaka AV-8B Herier i može na sličan način da poleti i sleće vertikalno ili na konvencionalnu pistu. Model A koji koristi Vazduhoplovstvo poleće i sleće konvencionalno i zamenjuje starije modele F-15, dok F-35C mornarice zamenjuje F/A-18 E/F u inventaru flote.

Iako nemamo čvrste detalje o tome šta se dogodilo, jedna od mogućnosti je da je F-35B nekako hakovan i oboren.

Drugi F-35 koji je učestvovao u misiji obuke vratio se u bazu bez incidenata

Avion F-35B izgubljen nakon što je transponder isključen

- Nesreća je trenutno pod istragom i nismo u mogućnosti da pružimo dodatne detalje kako bismo sačuvali integritet istražnog procesa“, navodi se u saopštenju marinaca u ponedeljak.

Avion vredan 100 miliona dolara pripadao je 501. eskadrili/eskadronu za obuku lovaca marinaca (VMFAT) 2. puka marinaca. Prvi izveštaji vesti navode da vojska nije imala pojma gde je avion otišao nakon što se pilot katapultirao. Vojska je uputila široko ismejani apel javnosti za informacije o tome gde je avion odleteo, napominjući da je nestao u blizini jezera Moultrie i jezera Marion koji se nalazi severozapadno od Čarlstona. Stelt karakteristike mlaznjaka učinile su ga posebno izazovnim za lociranje.

Avion se srušio oko 80 milja severno od Čarlstona i lociran je u ponedeljak.

- Članovi zajednice treba da izbegavaju to područje jer tim za oporavak obezbeđuje polje ruševina. Prenosimo komandu nad incidentom na USMC ove večeri, pošto oni započinju proces oporavka, rekla je zajednička baza Čarlston u objavi na društvenoj mreži Iks(X), ranije Tviter.

Transponder aviona se iznenada isključio „iz nekog razloga koji još nismo utvrdili“, rekao je Džeremi Hagins, portparol zajedničke baze Čarlston, za Dejli mejl.

Da li je F-35B hakovan?

Neki spekulišu na internetu da su kineski hakeri preuzeli kontrolu nad letelicom i daljinski odvezli avion na Kubu, gde je Kina uspostavila vojno prisustvo.

Iran je hakovao američki stelt dron RK-170 koji je leteo iznad Avganistana i odleteo u iransku vazdušnu bazu 2011. Iran i Kina su klonirali zarobljeni dron.

Predstavnica Južne Karoline Nensi Mejs postavila je pitanje zašto bi tako sofisticirani avion jednostavno nestao.


Bivši načelnik štaba vazduhoplovnih snaga general Dejvid Goldfejn opisao je F-35 kao „kompjuter koji slučajno leti“.

Časopis Popular Mechanics je 2018. godine objavila članak pod naslovom „Najveća ranjivost F-35 nije neprijateljsko oružje. Hakovanje je.” U članku se navodi da bi autonomni logistički informacioni sistem aviona, ili ALIS, koji prati pojedinačne probleme sa avionima, mogao da pruži hakerima mogućnost da otmu avion.

-Svaka eskadrila F-35, bez obzira na zemlju, ima ALIS paket sa 13 servera koji je povezan sa svetskom ALIS mrežom. Pojedinačni avioni šalju logističke podatke nazad u centralnu ulaznu tačku svoje zemlje, koja ih zatim prosleđuje Lokidovom centralnom serverskom čvorištu u Fort Vortu, Teksas, napisao je Popular Mechanics . „U stvari, ALIS šalje nazad toliko podataka da su neke zemlje zabrinute da bi moglo odati previše informacija o njihovim operacijama sa F-35.

F-35: Avion koji žele američki saveznici

Jasno je da su sve ovo samo nagađanja. Trenutno se F-35 smatra jednim od najboljih – ako ne i najboljim – lovcima na Zemlji.

A pošto se nacije širom sveta spremaju da kupe lovac 5. generacije, logično je da ćemo brzo otkriti u čemu je problem i biće ispravljen.

F-35 – i ratni avioni poput njega – su neki od najsofisticiranijih delova tehnologije na planeti i očigledno nisu savršeni.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading