MISTERIJA REŠENA NAKON DESET GODINA Naučnici otkrili kako je "otisak kopita" dospeo na dno okeana
Foto: Printscreen/Youtube/Printscreen/EVNautilus

Stručnjaci su prvi put primetili ove čudne tragove 2013. godine tokom istraživanja podmorskog grebena, koje je sproveo Novozelandski Nacionalni institut za istraživanje vode i atmosfere (NIWA). Pronašli su ih na dubini od 450 metara i dugi niz godina nisu mogli da shvate šta je moglo da ih izazove.

Sada su naučnici iz NIWA pronašli rešenje koje se savršeno uklapa u celu priču i iza sebe ima racionalnu pozadinu. Naime, ovi tragovi savršeno odgovaraju prednjem delu glave nekih vrsta morskih miševa. Udubljenja u centru otisaka su verovatno tragovi ugriza koje su ostavile ribe Coelorinchus tokom hranjenja, kada su sa dna grabile mulj i usisale plen.

MISTERIJA REŠENA NAKON DESET GODINA Naučnici otkrili kako je

Foto: Printskrin

 
Love plen u pesku

S obzirom na ekstremne dubine na kojima riba miš traži hranu, vrlo je retko naći takve tragove, navodi NIWA. U stvari, čini se da do sada nismo direktno dokumentovali proces hranjenja ovih dubokomorskih stvorenja u prirodnom okruženju, piše "Science Alert".

Sudeći po otiscima, stručnjaci iz NIWA pretpostavljaju da ribe love plen tako što brzim pokretom guraju glavu u mulj, a zatim ustima usisavaju obrok. Neki otisci su plići od drugih i verovatno su nastali kada je riba zgrabila rak ili sličnu životinju na površini peska. Dublji otisci ukazuju na to da ponekad pokušava da iskopa plen koji se dublje zakopao.

Uporedili su fotografije riba i otiske

Još sedamdesetih godina prošlog veka naučnici su videli kako morski miš "kopa" po muljevitom morskom dnu na dubini od oko 4.000 metara. Nisu tačno razumeli zašto je to uradio, ali su pretpostavljali da će takvo ponašanje ostaviti određenu vrstu otiska na dnu mora. Кada su naučnici NIVA preklopili neke fotografije riba miša i podvodnih tragova "kopita", videli su da se oblici podudaraju.

Istraživanje pod nazivom objavljeno je u časopisu "Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Paper".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading