F-35
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Stopa F-35 sposobnih za misije - procenat vremena tokom kojeg avion može da izvrši jedan od svojih zadataka - bio je oko 55 odsto u martu 2023, daleko ispod programskih ciljeva“, navodi se u izveštaju u četvrtak.

GAO je ovaj nivo operativne spremnosti nazvao „neprihvatljivo niskim“.

"Program je kasnio u uspostavljanju aktivnosti održavanja depoa radi popravke. Kao rezultat toga, vreme popravke komponenti je ostalo sporo sa preko 10.000 koji su čekali na popravku - iznad željenog nivoa", navodi se u izveštaju.

Na održavanje na organizacionom nivou takođe je uticao nedostatak tehničkih podataka i obuke, dodaje se u izveštaju.

Održavanje pune flote F-35 operativnom i letećom koštaće 1,3 biliona dolara čak i ako ili kada se otklone sva uska grla za popravku i održavanje, kao i tekući razvojni problemi sa topovima, ejektorskim sjedištem, softverom i hardverom aviona, navodi se u izvještaju.

Međutim, uprkos padovima povezanim sa programom F-35, izveštaj je takođe utvrdio da Bajdenova administracija i Ministarstvo odbrane ostaju posvećeni izdacima od 1,7 biliona dolara za kupovinu ukupno 2.500 F-35 za američke oružane snage.

"U narednim decenijama, Ministarstvo odbrane planira da potroši oko 1,7 biliona dolara na skoro 2.500 F-35“, navodi se u izveštaju, priznajući da će većina sredstava ići na rad, održavanje i popravku aviona.

Avion F-35 sada predstavlja rastući deo flote taktičke avijacije Ministarstva odbrane sa oko 450 aviona na terenu, saopštio je GAO.

Od početka programa F-35, zvaničnici su se nosili sa raznim velikim problemima sa flotom, u rasponu od skupih popravki do osetljivosti sa pregrevanjem i udarima groma.

Nedavno je program postao globalna vest nakon što se F-35B američkog marinskog korpusa srušio u Južnoj Karolini i poslao vlasti u lov pošto nisu mogli da prate lovac nakon što je njegov pilot bezbedno izbačen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading