VELIKE NUKLEARNE PRIPREME Snimci iz svemira otkrili jezive programe, najveće sile prave cela postrojenja
Foto: Shutterstock

Iako nema dokaza koji bi ukazivali na to da se Rusija, SAD ili Kina spremaju za neposrednu nuklearnu probu, fotografije, koje je dobio i obezbedio američkoj televiziji istaknuti vojni analitičar pokazuju nedavna proširenja na tri lokacije za nuklearna testiranja.

Jedna lokacija se nalazi u Kini, u krajnjem zapadnom regionu Sinđijanga, druga je u Rusiji, u arhipelagu Arktičkog okeana, a treća pripada SAD i nalazi se u pustinji Nevade.

Satelitski snimci nastali u proteklih tri do pet godina pokazuju nove tunele ispod planina, nove puteve i skladišta, kao i povećan saobraćaj vozilima na lokacijama, saopštio je DŽefri Luis, vanredni profesor u Centru za studije neproliferacije Džejms Martin i na Institutu za međunarodne studije Midlburi.

VELIKE NUKLEARNE PRIPREME Snimci iz svemira otkrili jezive programe, najveće sile prave cela postrojenja

Foto: Pixabay/mohamed_hassan

 

 

On je dodao da postoji mnogo nagoveštaja koji sugerišu da bi Rusija, Kina i SAD mogle da nastave sa nuklearnim testiranjem, nešto što nijedna od tih zemalja nije uradila otkako je podzemno nuklearno testiranje zabranjeno sporazumom iz 1996.

Kina i SAD su potpisale taj sporazum, ali ga nisu ratifikovale, za razliku od Moskve, međutim ruski predsednik Vladimir Putin je u februaru rekao da će narediti test ako SAD krenu prve, podseća CNN.

Penzionisani pukovnik američkog vazduhoplovstva Sedrik Lejton, bivši analitičar obaveštajnih službi, je ocenio za CNN da su sve tri zemlje "uložile mnogo vremena, truda i novca ne samo u modernizaciju svog nuklearnog arsenala, već i u pripremu aktivnosti koje bi bile potrebne za testiranje".

Bez obzira na rizik koji donose aktivnosti oko nuklearnog naoružanja, analitičari, ipak, ocenjuju da je stvarni oružani sukob moguće izbeći,navodi CNN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading