Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Nekada luksuzno naselje, a danas porušeno naselje u kome samo "stanuju" duhovi. Pre nekoliko decenija je bio pun dijamanata, a sada se sve davi u pesku!

Neplodni Kolmanskop nekada je naseljavalo stotine nemačkih rudara koji su tražili drago kamenje koje bi ih obogatilo. Ovo mestašce je proizvodilo milion karata dijamanata godišnje - što je ukupno 11,7 odsto ukupne svetske proizvodnje dijamanata.

Ali kada ih je 1956. ponestalo, selo je potpuno napušteno i u narednim godinama peščane dine su probijale kuće, otvarajući vrata i ispunjavajući prazne zgrade gomilama glatkog peska.

Kolmanskop je iskopište u Nambijskoj pustini koje je osnovano ranih 1900-ih kada su dijamanti otkriveni ispod nevelikog sloja peska.

Željezničar Zaharias Levala pronašao je jedan od sjajnih dragulja 1908. dok je lopatom čistio pijesak sa šina. Pokazao ga je svom nemačkom šefu Avgustu Štauhu, koji je testirao kamen i potvrdio da je skup dijamant.

Vest je izazvala navalu kopača u Namibiju i za nekoliko godina Nemci su se osećali kao kod kuće.

Kolmanskop je rastao i ubrzo je izgledao kao nemački grad zaglavljen u pustinji. Tu su se nalazile i bolnica, balska dvorana, elektrana, škola, kuglana, pozorište i gradska većnica kao i fabrika leda koja im je pomagala da se izbore sa užarenom vrućinom.

Grad se može pohvaliti prvom rendgenskom stanicom na južnoj hemisferi i prvim tramvajem u Africi. Do 1920-ih, u Kolmanskopu je živelo 300 odraslih Nemaca, 40 dece i 800 domaćih radnika u Ovambou.

Turistička zajednica Namibije je rekla: - Kolmanskop se razvio u živo malo utočište nemačke kulture, nudeći zabavu i rekreaciju koja odgovara zahtevima bogatih kolonijalista.

Posle Prvog svetskog rata, kada je cena dijamanata dramatično pala, grad se ispraznio, jer su se dragulji nalaženi širom sveta i bliže kući.

Grad je izgrađen i napušten za samo 40 godina i decenijama je ostao netaknut.

Nazvan je "Grad duhova" i kasnije je korišćen kao scenografija u nekoliko južnoafričkih TV serija i filmova, uključujući film iz 2000. godine "Kralj je živ".

Nakon što je grad ostao bez života, turistička kompanija pod nazivom "Ghost Town Tours" počela je da upravlja istorijskim lokalitetom i otvorila ga radoznalim turistima 2002.

Danas 35.000 posetilaca dolazi svake godine da vidi šta je ostalo od jezivog mesta, ali studije sprovedene na zgradama koje su pometene peskom pokazuju da su one prošle kroz "znatno propadanje".

To znači da bi uskoro mogle završiti mrtve i zakopane u pustinji.

Zanimljivo je i da mnogo bliže nama postoji ovakav "uklet" grad. Naime, zadivljujuće ostrvo na obali Grčke godinama je napušteno zbog mračne prošlosti kada su tu dovoženi gubavci.

Bilo je poznato kao "Ostrvo živih mrtvaca" i bilo je dom za skoro 400 stanovnika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading