PUTIN SE OGLASIO O SITUACIJI U NAGORNO-KARABAHU U konstantnom smo kontaktu sa Jerevanom, Stepanakertom i Bakuom
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY FADEICHEV/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Inicijativa "Jedan pojas, jedan put" pokrenuta je 2013. godine, i to sa ciljem da Kina izađe na tržište Evrope, Afrike, Bliskog istoka i Centralne Azije. Simbolično, ova inicijativa predstavlja obnovu nekadašnjeg Puta svile. Osim toga, "Jedan pojas, jedan put" pretpostavlja i aktiviranje velikog broja međunarodnih trgovinskih sporazuma, u kojem učestvuje veliki broj zemalja. Do sada, inicijativi se pridružilo više od 150 država sveta i međunarodnih organizacija. 

Komentarišući saradnju Rusije i Kine za medije, Putin je još dodao da trgovinska saradnja Moskve i Pekinga može da se približi brojki od 200 milijardi dolara, a da je za prvih sedam meseci ove godine njena vrednost iznosila 120 milijardi dolara. Ipak, dodaje, kineski zvanični podaci pokazuju da je vrednost saradnja procenjena i na više od 120 milijardi dolara.

Tokom razgovora sa Vang Jiem, Putin je kineskom kolegi poželeo dobrodošlicu, kao i to da se dobro upozna sa svim lepotama Sankt Peterburga.

Putin je istakao da je prošla poseta kineskog lidera Rusiji u martu ove godine bio jedan bitan i uspešan događaj. Kao potvrda za to, kako je rekao, najbolje služe rezultati saradnje, pre svega u sferi ekonomije i trgovine, ali i u humanitarnoj sferi. Saradnja, kako je istakao, je ojačana od poslednje posete Si Đinpinga Rusiji.  

Poseta je održana nakon što je Si Đinping ponovo izabran za lidera Kine, i to je, prema rečima Putina, samo po sebi već jedan znak dobre saradnje. 

Podsetimo, govoreći o predstojećoj poseti Putina Kini, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev poručio je da se u oktobru očekuju "sadržajni razgovori" dvojice predsednika, podsetivši još jednom da se odnosi Pekinga i Moskve baziraju na uzajamnom poštovanju i nemešanju u unutrašnje poslove.

O Nagorno-Karabahu

Predsednik Rusije danas se u razgovoru sa kineskim diplomatom osvrnuo i na novonastalu eskalaciju sukoba u Nagorno-Karabahu, u vezi sa kojom se danas pojavila vest da je, uz posredovanje ruskih mirotvoraca, ipak postignut dogovor o prekidu vatre. 

"Ruski mirotvorci rade sve kako bi zaštitili civile. U konstantnom smo kontaktu sa Jerevanom, Stepanakertom i Bakuom. Nadamo se da možemo postići deeskalaciju i da situaciju preusmerimo ka miru", izjavio je Putin.

Predsednik Putin je dalje, takođe, izjavio i da će o stanju u Ukrajini i na frontu, kao i o situaciju u Nagorno-Karabahu informisati Vang Jia.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading