Rat u Nagorno-Karabahu
Foto: AP/Tanjug/Ap

"Sada je Azerbejdžan započeo agresiju i vojnu operaciju velikih razmera protiv mirnog naroda Nagorno-Karabaha", napisao je Marukijan na X (ranije poznat kao Tviter). "Sada je red na SAD da iskoristi mere da se zaustavi agresija i vojni napad na zarobljene i izgladnele ljude."

Diplomata je apelovao na američkog predsednika Džozefa Bajdena, francuskog predsednika Emanuela Makrona i lidere EU, tražeći od njih da osude Baku.

Moskva je reagovala na Marukijanov komentar pozivajući strane da poštuju sporazum o prekidu vatre iz 2020.

"Ne bi trebalo biti nikakvih zaokreta", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Trebalo bi uložiti konkretne napore zasnovane na stvarnom i opipljivom pravnom okviru, koji pruža priliku za postizanje mirnog rešenja."

Baku je u utorak najavio početak "antiterorističke" operacije u regionu Nagorno-Karabaha, koji je uglavnom naseljen etničkim Jermenima. Jermenija je u međuvremenu optužila Azerbejdžan za ničim izazvanu agresiju.

Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Azerbejdžana 1988. godine i od tada ga podržava Jerevan. Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i okolnim područjima početkom 1990-ih, ali je povratio mnogo prethodno izgubljenog tla nakon 44-dnevnog rata 2020. godine.

Borbe su 2020. okončane prekidom vatre uz posredovanje Moskve, što je uključivalo i raspoređivanje ruskih mirovnih snaga u tom području.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading