Organizacija ŠOS
Foto: AP/Tanjug/Ap

Novi kineski propisi uvedeni početkom meseca "ozbiljno su zakomplikovali isporuke dronova Rusiji i doveli do nestašice brojnih komponenti, kao što su termovizijske kamere", izvestio je list Komersant povezan, prenosi Njuzvik.

Krajem avgusta kineska vlada je saopštila da uvodi kontrolu izvoza nekih dronova i povezanih delova. Mere utiču takođe na deo komunikacione opreme, motore i lasere koji se koriste u bespilotnim letelicama, kao i na antidron sisteme, rekla je kineska vlada.

Ograničenja takođe utiču na komercijalne bespilotne letelice namenjene vojnoj upotrebi, i dronove s vremenom leta dužim od 30 minuta.

Kina je jedan od vodećih svetskih proizvođača dronova i zauzela je neutralni stav prema ratu u Ukrajini, ali održava prijateljske diplomatske odnose s Moskvom.

 

 

Sukob koji traje već više od godinu dana, podstakao je razvoj dronova "munjevitom brzinom", izjavili su stručnjaci za Njuzvik. Obe strane u ratu masovno koriste razne vrste bespilotnih letelica, uključujući izviđačke i jurišne dronove.

Ukrajina često objavljuje borbene snimke "iz prvog lica" i vazdušne napade visokog profila na ruski teritorij, ali i napade mornaričkih dronova na ruske ciljeve na Krimu.

- Nakon što se rat završi, Ukrajina će imati jedinstveno iskustvo i svaku šansu da postane glavni izvoznik bespilotnih letelica u svetu - rekao je početkom avgusta Mihajlo Fedorov, potpredsednik ukrajinske vlade.

U napadima na ukrajinske gradove i infrastrukturu Moskva često koristi bespilotne letjelice, a najviše dronove kamikaze iranskog dizajna.

Zabrana Pekinga na izvoz većih dronova i nekih komponenti potrebnih za izradu tema je o kojoj se vode burne rasprave u krugovima uključenima u moskovsku proizvodnju dronova, tvrdi Samjuel Bendet iz američkog Centra za pomorsku analizu.

Pravi učinak ove zabrane na rusko tržište uglavnom se svodi na skok cena postojećih i dostupnih kineskih bespilotnih letelica koje su već u Rusiji, rekao je Bendet.

Dugoročno, ruska domaća industrija dronova mogla bi uskočiti i zameniti kineske dronove, smatra on.

- To je vrlo zanimljiv primjer kako Kina gotovo da ima monopol nad tehnologijom koja omogućuje dronove rekao je britanski stručnjak za dronove Stiv Vrajt.

Dodao je kako Kinezi kontrolišu veliki deo tržišta, kako za Rusiju, tako i za zapadne zemlje.

Kineska zabrana trenutno se ne odnosi na "male DJI dronove", navodi Bendet, misleći na proizvođača jednoga od najpoznatijih kineskih dronova.

Ali ograničenja koja je uveo Peking mogla bi uticati na uvoz većih, težih poljoprivrednih dronova koje je Rusija koristila u Ukrajini, smatra on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading