KONAČNO POMAK U SLUČAJU UBISTVA MALE MEDLIN Sud doneo važnu odluku
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Viši regionalni sud (OLG) je odlučio: Regionalni sud u Braunšvajgu sada je odgovoran za suđenje Kristijanu Brikneru osumnjičenom za otmicu i ubistvo Medlin Meken, javlja "Bild".

Prema nemačkoj federalnoj policiji i javnom tužilaštvu u Braunšvajgu, Kristijan Brikner je navodno oteo i ubio malu Medi (tada trogodišnjakinju) 2007. godine. Optužbe koje je javno tužilaštvo podiglo za silovanje Irkinje Hejzel B. (tada 20 godina) u Portugalu 2004. i za tri slučaja seksualnog zlostavljanja moraju biti saslušane u tamošnjem regionalnom sudu.

Regionalni sud u Braunšvajgu usvojio je žalbu branioca Kristijana Briknera da Braunšvajg nije nadležan za takav postupak.

Medlin Meken

Profimedia

 

Kako navodi "Bild", pozadina ovog slučaja je u tome što je poslednje prebivalište osumnjičenog u Nemačkoj, koji je uhapšen u Italiji, sporno.

Odbrana tvrdi da je Kristijan Brikner nedavno živeo u trošnom skladištu u Saksoniji-Anhaltu. Regionalni sud u Braunšvajgu se tada proglasio nenadležnim, a tužilaštvo je uložilo žalbu.

Odluka Višeg regionalnog suda znači da bi poslednje prebivalište optuženog trebalo je da se odredi "na osnovu velikog broja različitih pokazatelja i dokaza – posebno prethodnih izjava optuženog – u Braunšvajgu". Ne postoji opcija p o kojoj "nema dovoljno dokaza" za prebivalište u Saksoniji-Anhaltu.

Ipak, to ne znači da će sudski proces uskoro početi.

Naime, kako se navodi u odluci o nadležnosti, Okružni sud u Braunšvajgu je "lokalno odgovoran za tužilaštvo i mora da odluči o otvaranju postupka." Ukoliko regionalni sud sada otvori glavni pretres, branilac Kristijana Briknera je već najavio dalje korake.

"Moramo da prihvatimo odluku u ovom trenutku, čak i ako ja - kao i nadležno veće - smatram da je pogrešna", rekao je branilac Fridrih Filšer (39) za "Bild". "Sada će Komora morati da odluči o otvaranju procesa. Mi ćemo osporiti lokalnu nadležnost u postupku i, ako se veće na kraju predomisli, moraće da ga razmotri Savezni sud pravde kao deo žalbe."

Javno tužilaštvo u Braunšvajgu sada se malo približilo prvom suđenju Kristijanu Brikneru,konstatuje nemački list. Ipak, suđenje verovatno neće početi pre 2024. godine.

Kada će (i da li) biti podignuta optužnica u Medinom slučaju ostaje potpuno nejasno, zaključuje "Bild".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading