Voz
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Bivša policajka Džordan Stajnke osuđena je na 30 meseci uslovne kazne, odnosno izbegla je odlazak u zatvor nakon što je u američkoj državi Kolorado, zaključala ženu sa lisicama na rukama i stavila u policijski automobil, u koji je potom udario teretni voz, piše BBC.

Proglašena je krivom za nesmotreno dovođenje u opasnost i napad, dok je oslobođena optužbi za ubistvo u pokušaju iz nehata. Za 29 godišnju ženu, koja je zbog incidenta ostala bez posla, naloženo je 100 sati društveno korisnog rada. Jareni Rios-Gonzales, žena koja je bila u automobilu, zadobila je teške povrede u udesu, uključujući povredu mozga.

Incident se dogodio prošlog septembra, kada su Stajnke i još jedan policajac istraživali slučaj o nesavesnoj vožnji i oružju u okrugu Veld, oko 115 kilometara od Denvera. Rios-Gonzales je zaustavljena, privedena i prebačena u policijski automobil koji je bio parkiran na železničkoj pruzi.

Policajci su pretraživali njeno vozilo kada je voz udario u policijski automobil. "Ono što se dogodilo te noći me proganja već 364 dana. Sećam se tvog plača i vriska. Sećam se kako sam te molila da mi kažeš svoje ime. Molila sam te da ostaneš budna. Nikada se nisam osećala tako bespomoćno. Nismo mogli da te izvučemo iz automobila", rekla je Stajnke u izvinjenju pročitanom na sudu tokom izricanja presude.

Stajnke je dodala da se nada da će policajcima održati edukativne razgovore o opasnostima železničkih šina. Advokat žrtve rekao je sudu da je njegova klijentkinja patila jer joj je nesreća tako radikalno promenila život, ali i da je požalila što je Stajnke izgubila karijeru.

Sudija Timoti Kerns rekao je da planira da pošalje Stajnke u zatvor kao lekciju da će policajci odgovarati za nedolično ponašanje. Međutim, predomislio se kada su i odbrana i tužilaštvo zatražili uslovnu kaznu. Još jednom sada već bivšem policajcu koji je umešan u incident, Pablu Vaskezu, trebalo bi da se sudi kasnije ove godine.

BONUS VIDEO

 

Tagovi

Komentari (0)

Loading