Proces protiv Rusije u Hagu
Foto: AP/Peter Dejong (STF)

Šef moskovskog pravnog tima pri Međunarodnom sudu pravde, Genadij Kuzmin, rekao je pred većem od 16 sudija da je slučaj Ukrajine "beznadežno pogrešan i u suprotnosti sa dugogodišnjom sudskom praksom ovog suda", preneo je AP.

U uvodnom govoru, Kuzmin je ponovio ruske tvrdnje o neonacistima u Kijevu i povukao paralele između ruskog napada na Ukrajinu i vazdušnih napada NATO na Srbiju 1999. godine.

Proces protiv Rusije u Hagu

Peter Dejong (STF)

 

 

"Ukrajina ne optužuje Rusiju da je počinila genocid. Ukrajina, takođe, ne optužuje Rusiju da nije sprečila ili kaznila genocid. Naprotiv, Ukrajina insistira na tome da se genocid nije dogodio", dodao je Kuzmin, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, samo to je dovoljno da se slučaj odbaci.

"Jer prema sudskoj praksi, ako nije bilo genocida, ne može biti kršenja Konvencije o genocidu", istakao je on.

Proces protiv Rusije u Hagu

Peter Dejong (STF)

 

 

Ukrajina je pokrenula slučaj samo nekoliko dana nakon ruskog napada koji je počeo 24. februara prošle godine.

Kijev tvrdi da Rusija zloupotrebljava međunarodno pravo kada tvrdi da je napad bio opravdan kako bi sprečila navodni genocid na istoku Ukrajine u regionima Luganska i Donjecka.

Ruski zvaničnici i dalje optužuju Ukrajinu da je počinila genocid.

Rusija je danas ponovila navode da je rusofobični i neonacistički režim u Kijevu koristio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koju su obe zemlje ratifikovale, kao izgovor da se slučaj nađe pred sudom.

Proces protiv Rusije u Hagu

Peter Dejong (STF)

 

 

Rusija želi da se slučaj odbaci i navodi da sud nije nadležan.

Ročišta koja će trajati do 27. septembra neće ulaziti u meritum slučaja i umesto toga su fokusirani na pravne argumente o nadležnosti.

Sudskom veću međunarodnih sudija verovatno će biti potrebne nedelje ili meseci da donese odluku o tome da li se slučaj može nastaviti.

Ako se to dogodi, do konačne presude će verovatno biti potrebno da prođu godine.

Proces protiv Rusije u Hagu

Peter Dejong (STF)

 

 

Međunarodni sud pravde (ICJ) razmatra sporove između nacija u vezi sa pravnim pitanjima, za razliku od Međunarodnog krivičnog suda (ICC), takođe, sa sedištem u Hagu, koji pojedince smatra krivično odgovornim za krivična dela uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

ICC je izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina za navodne ratne zločine, optužujući ga za odgovornost za otmicu ukrajinske dece.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading