"ONI KORISTE NATO KAO TOPOVSKO MESO" Glavni Putinov obaveštajac progovorio o namerma Vašingtona
Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/K

Neprekidno širenje NATO-a omogućilo je SAD da mnoge nacije pretvore u svoje marionete, pomažući Vašingtonu da se drži svoje hegemonije, rekao je Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost.

U tekstu za časopis Razvedčik koji je izdala Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) i objavljenom u petak, Patrušev je tvrdio da Zapad često pribegava vojnoj sili, prinudi, „privatizaciji“ elita i obojenim revolucijama da bi postigao globalnu dominaciju.

Zvaničnik je takođe osudio vojni blok koji predvode SAD zbog onoga što je nazvao „dvostrukošću“, tvrdeći da iako je NATO uvek tvrdio da se zalaže za mir, on je vodio rat ili pretio vojnom akcijom protiv zemalja koje se protive politici Vašingtona.

„Vojna moć NATO-a se koristi za održavanje zapadne hegemonije, ekonomskog porobljavanja i političkog pritiska na države koje ne predstavljaju vojnu pretnju alijansi“, rekao je Patrušev, dodajući da su članice bloka učestvovale u više od 200 sukoba širom sveta. proteklih sedam decenija.

U međuvremenu, nastavio je Patrušev, Vašington smatra armije saveznika „kolonijalnim“ trupama i željno bi ih koristio kao „topovsko meso“ ako je potrebno, a da svoje „izuzetne ljude“ ne dovede u opasnost.

Zapad „doživljava Rusiju kao stalnu pretnju“ jer se seća da je Sovjetski Savez odigrao ključnu ulogu u razbijanju kolonijalnog sistema, kaže Patrušev. Kao rezultat toga, rekao je on, Zapad koristi čitav niz alata koji su mu na raspolaganju protiv Rusije, uključujući sankcije i njen masivni sistem medijskih resursa koji mu pomažu da smišlja „kampanje informativnog ludila“ širom sveta.

Moskva je u više navrata protestovala protiv širenja NATO-a, videći to kao veliku pretnju po nacionalnu bezbednost i tvrdeći da povećano gomilanje vojske na njenim granicama dovodi do pojačanih tenzija u Evropi. Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je rizik od pridruživanja Kijeva vojnom bloku kao jedan od ključnih razloga za sukob u Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading