Američki buli
Foto: Printscreen/Printscreen

Objava je stigla manje od nedelju dana nakon što je jedan od zdepastih, mišićavih pasa bio uključen u napad na 11-godišnju devojčicu koja je sa sestrom išla u prodavnicu u engleskom gradu Birmingemu.

Objavljujući plan, Sunak je rekao da "deli užas nacije" u vezi s nizom ozbiljnih napada pasa.

"Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to se više ne može nastaviti", rekao je Sunak u video poruci.

Rekao je da je muškarac ubijen u četvrtak u središnjoj Engleskoj u napadu u kojem je učestvovao osumnjičeni pas buli XL. Policija je rekla da je muškarac uhapšen zbog sumnje da je počinio ubistvo iz nehata.

Prema kampanji Bully Watch, koja se zalaže za zabranu prodaje i uzgoja velikih pasa buli XL, pasmina je odgovorna za više od polovine svih smrtonosnih napada pasa u Britaniji prošle godine.

Buli XL izvorno su uzgajani od američkih pit bul terijera i američkih staford terijera i prvi put su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu "oko 2014. ili 2015.", a broj ovih pasa naglo raste poslednjih godina, rekli su iz organizacije.

Sunak je zatražio od policije i stručnjaka da definišu pse buli XL, što je prema njegovim rečima prvi korak, a zatim će, nada se premijer, do kraja godine biti doneta i zabrana.

Brojne britanske dobrotvorne organizacije za dobrobit životinja, uključujući RSPCA, rekle su da zabrana određenih pasmina pasa nije rešenje.

Prema britanskom Zakonu o opasnim psima, protivzakonito je posedovanje rasa: američki pit bul terijer, japanska tosa, argentinska doga, brazilski pas tipa mastif kao i svi psi koji dele fizičke karakteristike kao i zabranjene pasmine - poput mešanaca.

Žrtve opasne rase

Psi rase američki buli XL u Ujedinjenom Kraljevstvu su napali već nekoliko ljudi.

Poslednji napad dogodio se u četvrtak, u engleskoj regiji Vest Midlends, kad su dva psa nasmrt izgrizla 52-godišnjeg Jana Prajsa. Nakon njegove smrti, premijer Sunak je objavio svoju odluku da zatraži zabranu te rase.

Američki buli XL u subotu je u Birmingemu napao 11-godišnju devojčicu. Dvojici muškaraca koji su intervenisali takođe je pružena bolnička pomoć nakon što ih je ugrizla životinja.

65-godišnja žena izgubila život nakon što je pokušala da prekine tuču između svoja dva američka bulija u svom domu u Liverpulu. Policija je rekla da je pronađena s "katastrofalnim povredama".

Prošle godine, dete staro 17 meseci nasmrt je izgruzao jedan od pasa u St. Helensu u vlastitom domu, nedelju dana nakon što je psa kupila njena porodica.

A 2021. godine 10-godišnji Džek Lis preminuo je od teških povreda vrata i glave nakon što ga je napao američki buli XL u Velsu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading