BAJDEN PROGLASIO VANREDNO STANJE! Poznato kada će uslediti udar
Foto: EPA/EPA/ MICHAEL REYNOLDS

To dolazi dan nakon što je guvernerka Dženet Mils proglasila vanredno stanje kako bi aktivirala više resursa u pripremi povodom približavanja oluje.

Bajdenova predsednička deklaracija o vanrednoj situaciji omogućiće Mejnu da iskoristi federalne resurse da pomogne u odgovoru države na uragan Li.

Prema tom nalogu, Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama ovlašćena je da identifikuje, mobiliše i obezbedi opremu i resurse, a nadoknada za evakuaciju, sklonište i drugu masovnu negu biće obezbeđena u vrednosti od 75 odsto, navodi agencija.

„Zahvaljujem predsedniku Bajdenu na njegovom brzom odobrenju mog zahteva za proglašenje vanredne situacije u slučaju katastrofe, što će nam omogućiti pristup dodatnim resursima dok radimo na tome da ljudi u Mejnu budu bezbedni tokom ove oluje“, rekao je Mils u saopštenju u petak ujutro.

„Nastavljam da snažno pozivam sve ljude Mejna, posebno one na istoku, da preduzmu neophodne mere predostrožnosti kako bi ostali bezbedni dok se uragan Li približava" - navela je ona.

Mils je upozorila da jaki vetrovi uragana Li, veliki talasi i jaka kiša mogu stvoriti opasne uslove koji predstavljaju „neposrednu pretnju“ po život i imovinu.

Pored toga, jaka letnja kiša povećala je zasićenost zemljišta, poplave i oticanje hranljivih materija što je pogoršalo zdravlje drveća, a u kombinaciji sa jakim vetrovima stvara uslove za rasprostranjene nestanke struje.

„Nastavljamo pomno da pratimo oluju i očekujemo jake kiše i jake vetrove koji će verovatno izazvati olujni udar, poplave u unutrašnjosti, oštećenje infrastrukture i nestanak struje. Nastavljamo da snažno apelujemo na stanovnike Mejna – posebno one na istoku zemlje – da budu oprezni i da preduzmu korake kako bi osigurali da imaju ono što im je potrebno da ostanu bezbedni dok se oluja približava" - rekla je Mils.

Uragan Li se trenutno kreće dalje ka istoku i verovatno će proći niz istočni Mejn i putovati uz zaliv Fandi u Kanadu. To će verovatno umanjiti uticaj oluje na južni i centralni Mejn i koncentrisati svoje najgore posledice na delove srednje obale, prema meteorolozima iz CBS podružnice VGME.

Ali meteorolozi i dalje upozoravaju da čak i ako uragan Li ne pogodi Mejn direktno, oluja će i dalje imati ozbiljan uticaj na državu.

Udarci od Li će se osetiti između 7 i 19 časova po lokalnom vremenu u Subotu, a najgore nevreme dešava se od popodneva do u noć. Li će proizvoditi jake talase i snažne vetrove, bangordailynews.com.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Beba

15.09.2023 23:12

Nadam se da ce ih potpuno unistititi...