Nemačka
Foto: Alo/Shutterstock

Umesto rasta od 0,4 odsto za ovu godinu, kao što se predviđalo krajem aprila, vlada je smanjila očekivanja na 0,3 odsto, saopštio je jedan izvor.

Ministarstvo ekonomije trebalo bi da svoje jesenje prognoze objavi 11. oktobra, a konačne brojke bi mogle da se promene, u zavisnosti od razvoja događaja u narednim nedeljama.

Portparol ministarstva je odbio da komentariše ove navode.

MMF je u julu saopštio da očekuje da će se nemački BDP ove godine smanjiti za 0,3 odsto, što Nemačku čini jedinom zemljom Grupe sedam (G7) koja je doživela privredni pad. Fond očekuje rast šire zone evra za 0,9 odsto, Britanije za 0,4 odsto i SAD za 1,8 odsto.

Nemačka je u ponedeljak objavila ažurirane prognoze za ovu godinu, koje predviđaju smanjenje od 0,4 odsto.

Faktori koji sputavaju nemačku ekonomiju uključuju slabiju potražnju robe iz Kine, nedostatak kvalifikovane radne snage i dugoročne posledice energetske krize, u kombinaciji sa inflacijom koja smanjuje domaću tražnju.

-Trenutni ekonomski pokazatelji još ne ukazuju na održivi oporavak u narednim mesecima, navelo je Ministarstvo ekonomije, dodajući da će ekonomski razvoj verovatno ostati veoma slab i u trećem kvartalu.

Nemačka će zaostajati ove godine, ali će verovatno početi da se oporavlja sledeće godine, saopštili su anonimni izvori. MMF očekuje da će Nemačka doživeti ekspanziju od 1,3 odsto u 2024. godini.

Tokom sastanka sa stranim novinarima u Berlinu, nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je uveren da će se nemačka ekonomija uskoro početi da raste. Međutim, u intervjuu za "Blumberg" koji je dao u januaru, on je bio siguran da će Nemačka ove godine izbeći recesiju.

-Nemačka će za vrlo kratko vreme pokazati da je moguće da bude ekonomski uspešna i da ostane izvozno orijentisana industrijska zemlja, koja trguje sa čitavim svetom, veruje Šolc.

(rt.rs)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading