"POJAVILE SU SE INFORMACIJE" Stari rat bi mogao da oživi, Lavrov: SAD ih uvlače u igru
Foto: AP/John Minchillo (STF)

U te prljave igre, kako navodi, uvlače Južnu Koreju, Japan, Novi Zeland, a dovode Britance i Australijance u region Korejskog poluostrva.

"Amerika se opredelila za takvu politiku, iako je u Savetu bezbednosti UN obećala da će rešavati humanitarna pitanja", ističe Lavrov, odgovarajući na pitanje u emisiji "Moskva. Kremlj. Putin" vezano za sankcije koje uvedene Severnoj Koreji u okviru SB UN koje Rusija i dalje podržava.

"Sankcije Severnoj Koreji donete su u potpuno drugačijem geopolitičkom okruženju, kada je bilo problema sa pokretanjem dijaloga. Prilično ozbiljne debate su tada vođene u SB UN. Ali od kada je poslednja rezolucija usvojena, još 2017. godine, čvrsto smo odlučili da više neće biti sankcija Severnoj Koreji. Isti stav zauzeli su i naši kineski partneri", pojašnjava Lavrov ističući da je Savet bezbednosti UN-a uveo sankcije, a ne Rusija.

Paralelno sa merama SB UN, sve zapadne kolege obećale su te 107. godine da će se voditi istom politikom i da će rešavati humanitarna pitanja, što se ispostavilo kao još jedna laž, navodi Lavrov i kaže "prevareni smo mi, Kinezi i Severnokorejci".

"Kada su, u maju 2022, Amerikanci hteli da donesu još jednu rezoluciju o sankcijama, mi to nismo dozvolili. Zajedno sa kineskim prijateljima smo pripremili nacrt rezolucije koji je isključivo usmeren na rešavanje humanitarnih pitanja, a ona su prilično ozbiljna u Severnoj Koreji. Ta rezolucija ima za cilj i obnavljanje političkog procesa u okviru jačanja bezbednosti u severoistočnoj Aziji", naglašava šef ruske diplomatije.

Govoreći o istom pitanju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ističe da sankcije UN-a Severnoj Koreji neće biti prepreka odnosima sa Ruskom Federacijom, čak i ako bude bilo pritisaka spolja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading